Tizenhét magyar képzőművész kiállítása az August Senoa Horvát Klubban

Tizenhét magyar képzőművész állítja ki képeit Sós levegő címmel Pécsett, az August Senoa Horvát Klub galériájában péntektől.

Faltisz Alexandra, a pécsi képzőművész család egyik tagja, aki maga is kiállít, elmondta az MTI-nek, hogy a közép-dalmáciai Vodice melletti Srimai Terasz elnevezésű alkotótáborban készült alkotásokat mutatják be a tárlaton.

A tábort Sándor Miklós festővel lassan egy évtizede szervezik, mindketten művészeti vezetők. Az egykori halászfalu régi házaiban van a művészek szállása, és májustól szeptember végéig egyéni alkotómunka folyik a tengerparti településen.

Az utóbbi években ott készült munkákat láthatja a közönség március 10-ig a pécsi és a Baranya megyei horvátság kulturális központjában, az egyik első horvát íróról, August Senoáról (1838-1881) elnevezett klubban. A klub 1990-től szolgálja az ottani horvátság kulturális életét.

Faltisz Alexandra két szürreális akvarelljét – amely a tengerről és az emberről szól – állítja ki, húga, Faltis Roberta szintén két akvarellel lesz jelen, az egyik Vodice főterét, a másik egy sibeniki óvárosi utcát ábrázol. Édesapjuk, Faltis Róbert grafikus, aki ma is Pécsett él, Eretnek triptichon címmel három fotóból állította össze a képet. A triptichon egyik oldalán egy sibeniki kőangyal áll, a másikon a vodicei templomnál szögesdrótból készült korpusz feje, középen pedig golgotavirág látható.

Megnézhetik a látogatók például az alkotótábor két éve elhunyt tagjának, Sándorffy Évának régi dalmát cserepekre festett tájképeit, Sárkics György grafikusművész rajzait a tájról, a falu, a tengerpart életéről és Sándor Miklós festőművész adriai-tengeri képeit.

A kiállítást Ljiljana Pancirov Horvátország pécsi főkonzulja nyitja meg.

Forrás: MTI