Paul Hansen nyerte a World Press Photo fődíját

Paul Hansen svéd fotós nyerte a 2012-es World Press Photo verseny fődíját megrázó sajtófotójával, amely izraeli rakétatámadásban elhunyt palesztin kisgyermekek temetési menetét ábrázolja.

Hansen képének erejét a gyermeki ártatlanság és a felnőtt gyászolók dühének, szomorúságának kontrasztja adja. „Olyan kép, amelyet nem lehet elfelejteni” – mondta a nemzetközi zsűri perui tagja, Mayu Mohanna pénteken a verseny eredményhirdetéskor.
word press

(Fotó: MTI/WPP/Dagens Nyheter/Paul Hansel)

Hansen felvétele a Spot news single (helyszíni sajtófotó) kategória díját is megkapta és egyben az egész verseny fődíjasa lett. A díjat és a vele járó 10 ezer eurós jutalmat egy április végi ceremónián veheti át Amszterdamban.

A World Press Photo a világ egyik legrangosabb sajtófotós megmérettetése, amelyben idén kilenc kategóriában 32 ország 54 sajtófotósát díjazták. A győzteseket 124 ország több mint ötezer professzionális sajtófotósának, fotóriporterének és dokumentumfotósának 103,5 ezer felvételét elbírálva választotta ki a 19 nemzetközileg elismert szakemberből álló zsűri. A grémium minden kategóriában kiadott első, második és harmadik díjat is.

Az év fotója címet elnyert Hansen-kép a Dagens Nyheter című svéd napilapban jelent meg. A felvételen a kétéves Suhaib Hijazi és hároméves fivére, Muhammad lepelbe burkolt testét viszik a család férfitagjai a gyászoló tömegben egy gázai utcán. A két palesztin gyermek egy izraeli rakétatámadás áldozata lett, apjuk szintén meghalt, anyjuk súlyos sérüléseket szenvedett, amikor összeomlott a házuk.

„Ez a legnagyobb elismerés, amit az ember ebben a szakmában megkaphat. Nagyon boldog, egyszersmind nagyon szomorú is vagyok. A család két gyermeke is meghalt és anyjuk öntudatlanul fekszik egy kórházban” – fogalmazott Hansen.

Mint kifejtette, a tavaly novemberben született kép látványvilága nagyon összetett. „Nehéz átadni az érzéseket, közvetíteni, ami történik” – mondta, felidézve, hogy az utcán erős volt a fény és nagy volt a tömeg, végül a sikátor végén kezdett fotózni, ahol visszaverődött a fény a falakról.

A díjazott képeket 45 ország száz városában láthatja a közönség. Az első 2013 World Press Photo kiállítás április 26-án nyílik meg Amszterdamban.

Forrás: MTI