Hamvas Béla, Polcz Alaine és Szepes Mária a Lélekpillangó díj idei jelöltjei

Hamvas Bélára, Polcz Alainere és Szepes Máriára szavazhat a közönség az interneten a Lélekpillangó életműdíj idei jelöltjei között. A jótékonysági projekttel összekapcsolt program bevételét a nyertes életművének gondozására fordítják.

A magánszemélyek által életre hívott díj célja, hogy felhívja a figyelmet azokra az útmutató emberekre, akik munkásságukon keresztül haláluk után is hozzájárulnak az emberek személyiségfejlődéséhez – derül ki a szervezők közleményéből.

lélekpillangóSzavazni a kezdeményezés honlapján (http://www.lelekpillango.hu/hu/fooldal.html) és Facebook-oldalán (https://www.facebook.com/lelekpillango/info) lehet, egy szavazó csak egyszer, egy jelöltre voksolhat. A győztes személyét és az adományokból összeadódó támogatás összegét májusban díjátadó gála keretében hozzák nyilvánosságra.

Hamvas Béla (1897-1968) filozófus, kultúrtörténész, orientalista, műfordító, szépíró volt. A díj elnyerése esetén örökösei egy újabb kötetet jelentetnek meg a ma még fiókban heverő írásaiból.

Polcz Alaine (1922-2007) magyar pszichológus, írónő, a halál- és gyászkutatás (tanatológia) magyarországi úttörője, a Magyar Hospice Mozgalom, majd alapítvány életre hívója, Mészöly Miklós magyar író felesége. Életével tanította, hogy a boldogság elsősorban nem a külső körülményeken múlik. A díj összegével családja a Hospice Alapítvány munkáját segítené és folytatná Polcz Alaine betegekért végzett tevékenységét.

Szepes Mária (1908-2007) író, forgatókönyvíró, költő és színész volt. Legismertebb művei a Vörös Oroszlán és a Pöttyös Panni-sorozat. A spirituális áramlatok egyik meghatározó tanítójának és a század élő emlékezetének tartja a magyar ezoterikus irodalmi élet. Kilencéves kora óta írt, és még 99. életévében is dolgozott. A díj elnyerése esetén munkásságát feldolgozó, bemutató és kutatható emlékszoba nyílik.

A tavalyi szavazáson Popper Péter nyerte el a kitüntetést, majdnem tízezren szavaztak rá. A felajánlásokból összegyűlt csaknem egymillió forint értékű adományból digitalizálták a pszichológus előadásainak felvételeit.

Forrás: MTI