Az utolsó óra – Jordán Tamás és Alföldi Róbert közös előadása a Rózsavölgyi Szalonban

Az utolsó óra címmel tartanak bemutatót csütörtökön a Rózsavölgyi Szalonban; a darab középpontjában a világhírű pszichoanalitikus, Sigmund Freud áll, az előadásban Jordán Tamás partnere Alföldi Róbert.

A darab magyarországi bemutatójának látványtervezője és rendezője is Alföldi Róbert.

Jordán Tamás az MTI-nek nyilatkozva felidézte: Zimányi Zsófia, a Rózsavölgyi Szalon vezetője hívta fel a kétszereplős darab bemutatásának ötletével. Miután elolvasta Mark St. Germain Freud’s last session című művét, amelyben Freud szerepe várt rá, örömmel elfogadta a felkérést. Mivel sohasem dolgozott még színpadon Alföldi Róberttel, nagyon érdekelte, hogy milyen együtt játszani vele, és érdekelte maga a feladat is.

Az utolsó óra

(MTI fotó: Kallos Bea)

Mint elmondta, a történet helyszíne London, 1939-ben járunk, Hitler már bombázza a várost. A 83 éves Freud szájüregi rákban szenved, nem sokkal a halála előtt játszódik a darab. Freud elhívja otthonába azt az általa személyesen nem ismert írót, aki támadta írásaiban, hogy elbeszélgessen vele arról, hogyan lehetséges az, hogy egy 40 éves értelmes ember egyik napról a másikra ateistából istenhívő lesz. Freud meggyőződéses ateistaként ezt nem tudja megérteni, ezt kéri számon – mondta.

„Mindenkit foglalkoztat ez a kérdés, azokat is, akik mélyen istenhívők, azokat is, akik ateisták és különösen azokat, akik nem tudják eldönteni” – fogalmazott a színművész.

A darabról és szerepéről szólva elmondta: szellemesen megírt anyagról van szó, jó riposztokkal, öröm játszani és jó együtt dolgozni Alföldi Róberttel.

A darab külön érdekessége, hogy Jordán Tamás, aki a Nemzeti Színház előző igazgatója volt, a jelenlegi, épp leköszönő vezetővel készít közös előadást. Ezzel kapcsolatban Jordán Tamás elmondta: ugyan kívülről érdekes lehet, de őket egyáltalán nem befolyásolta ez a furcsa tény.

Jordán Tamás következő bemutatója szintén kétszereplős darab, amelyben partnere ezúttal Kálmánchelyi Zoltán lesz; Anthony Shaffer Mesterdetektív című művét márciusban mutatják be Szombathelyen. Jordán Tamást emellett az Örkény Színházban a Macskajátékban, a Pinceszínházban a Karácsonyi ének című darabban láthatja a közönség, és szerepel a műsoron a Szabad-ötletek jegyzéke két ülésben című estje is.

Forrás: MTI