Újra kiadják David Bowie legendás lemezét, az Aladdin Sane-t

Negyven évvel első megjelenése után újra kiadja David Bowie Aladdin Sane című albumát a Parlophone Label Group. Az idén egy évtized szünet után hamarosan új lemezanyaggal is jelentkező 66 éves zenész első brit slágerlistás korongjának születésnapi változata áprilisban jön ki.

Az Aladdin Sane David Bowie hatodik lemeze volt, és eredetileg az RCA Victor kiadó jelentette meg. A dalok Bowie pályafutásának sűrű időszakában születtek, legtöbbjük az áttörést és hírnevet hozó, 1972-es The Rise and Fall of Ziggy Stardust and The Spiders From Mars konceptalbum megjelenését követő amerikai koncertturné során – idézte fel az albumot Magyarországon forgalmazó EMI Music Hungary MTI-hez eljuttatott közleménye.

A lemez felvételei a londoni Trident stúdióban, valamint a New York-i és nashville-i RCA stúdióban készültek 1972. október 6. és 1973. január 24. között. A felvételek során David Bowie (ének, gitár, szájharmonika, billentyűs hangszerek, szaxofon) mellett Mick Ronson (gitár, zongora, vokál), Trevor Bolder (basszusgitár) és Mick „Woody” Woodmansey (dob) alkotta az alapzenekart, de közreműködött például Mike Garson avant-jazz zongorista is, akivel Bowie ezt követően hosszú időn át játszott együtt.

Az album nyitódalára, a Watch That Man átiratára a Rolling Stones volt hatással, a Let’s Spend The Night Together pedig egyenesen Jaggerék dalának feldolgozása. A The Jean Genie-t Muddy Waters inspirálta, a Drive-In Saturday-t, amely a brit listák 3. helyéig jutott, az ötvenes évek doo-wop stílusa. Az Aladdin Sane-re az Egyesült Királyságban 100 ezer előrendelést vettek fel 1973-ban, amire addig a Beatles óta nem volt példa.

Az Aladdin Sane újramaszterelését Ray Staff készítette a londoni Air stúdióban. Ő annak idején a Tridentben az eredeti anyagon is dolgozott és a Ziggy Stardust-lemez tavalyi 40. évfordulós újrakiadásának munkáit is elvégezte.

David Bowie új kislemezdala, a Where Are We Now? januárban jelent meg, a The Next Day című friss album márciustól érhető el.

Forrás: MTI