Rutkai Bori és a Specko Jedno: lemez- és könyvbemutató a Trafóban

Anticity címmel jelenik meg Rutkai Bori és a Specko Jedno új lemeze. A népszerű énekesnő és csapata szombaton a Trafó – Kortárs Művészetek Házában mutatja be az albumot, az est során Rutkai Bori a tavaly év végén kiadott könyve anyagából is csemegézik.

Az eredetileg videoművész és festő Rutkai Bori együttese 2002 óta létezik, kezdetben Special Gizda, majd 2003-tól Specko Jedno néven, a jelenlegi felállás 2010 óta dolgozik együtt. Az énekesnő Vacka Dalok címmel gyerekdalokat ad elő, a Budapest Bárral régi idők füstös bárzenéjét játssza.

Dalszövegei és festményei a mese és a realitás határterületein születnek, a kép és a szöveg egymást inspirálja és teremti meg. A színpadon a hangzókkal, a ritmikával, a különböző éneklési stílusokkal folytatott játékból, és a szórakoztatóan őszinte és interaktív kommunikációból kerekedik ki Bori speciális előadói attitűdje – szerepel a szervezők MTI-hez eljuttatott ajánlójában.

A Specko Jedno eddig két lemezt készített, A Szerelem Kísérő Tünetei 2006-ban, a Whatevergreens – Édesmindegy Szerenádok 2009-ben jelent meg. A zenekarban Rutkai Bori mellett Mizsei Zoltán (zongora), Szesztay Dávid (gitár), Szerető Dániel (basszusgitár), Dudás Zsombor (dob) és Németh Csaba (ütőhangszerek) játszik.

Az új album, az Anticity dalszövegei, Rutkai Bori szerzeményei a humor, a melankólia és a költészet hármasságának jegyében születtek, a szöveget kevert stílusú zenék kísérik.

Rutkai Bori Festménymesék és Dalversek című könyve 2012 novemberében jelent meg, a könyv a korábbi albumok szövegeinek és az elmúlt tíz év festészeti munkáinak gyűjteménye. A produkció – amely szombaton a Trafóban két vendégénekessel, Kazai Ágnessel és Paizs Miklóssal (Sickratman) egészül ki – ötvözi a lemez és a könyv anyagát, bemutatva Bori sokirányú, kreatív munkáját.

„Soha nem azért festettem, hogy eladjam a képeimet, inkább azért, mert egyszer készíteni akarok belőlük egy izgalmas mesekönyvet felnőtteknek, és ha lesz rá mód, egy nagy animációs filmet. A szöveg- és zenekészítésnél az motivál, hogy őszinte, nyelvileg gazdag, játékos dalokat írjak. Zeneileg kedvenc áramlatainkból merítünk és vegyítünk, van benne funk, blues, törzsi, népi és városi lüktetés” – fogalmazott a lemez és a koncert kapcsán Rutkai Bori.

Forrás: MTI

,