Február 21-én kerül a mozikba A Pingvin Király

A David Attenborough rendezte 3D-s alkotás a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) forgalmazásában kerül a mozikba.

A 78 perces, David Attenborough által írt és rendezett természetfilm Rexről, a fiatal királypingvinről szól. A nézők a filmben az ő „kalauzolásában” ismerhetik meg hazáját, az Antarktiszhoz közeli Dél-Georgia szigetét, a „pingvinvárost, rokonait, valamint más itt élő állatok hétköznapjait. „Rex kalandozása során nem csak barátra talál, de a felnőtté válás nehézségeivel is megküzd” – olvasható a film ismertetőjében, amely kiemeli az operatőri munka bravúrjait, például az egyedülálló víz alatti 3D-s felvételeket, amelyek révén „a néző közvetlenebbül és élethűen ismerkedhet meg a fantasztikus élővilággal”.

Kálomista Zsuzsanna, a filmet forgalmazó MTVA Archívum és Tartalomkereskedelmi igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a filmben Rex magyar hangja a Kossuth-díjas Reviczky Gábor lesz.

Az igazgató kitért arra is, hogy a produkciót a 2012-es cannes-i filmvásáron látta. „Célunk olyan filmeket bemutatni a mozikban, amelyek szórakoztatóak, széles közönséghez szólnak, esetleg oktató jelleggel is bírnak. Ez a film mindhárom kritériumnak megfelel, remek szórakozás az egész családnak, ugyanakkor nagy szeretettel várjuk rá az iskolás csoportokat is minden korosztályból” – hangsúlyozta Kálomista Zsuzsanna, aki szerint az alkotás amellett hogy izgalmas és megható, a környezetvédelem fontosságára is felhívja a figyelmet.

A hazai mozikban a film amerikai változatát vetítik, amelyben Tim Allen színész hangján szólal meg a Pingvinkirály. „Ennek a változatnak a nyelvezete sokkal fiatalosabb, humorosabb az eredeti angol változatnál, de megőrizte azokat a tudományos és ismeretterjesztő elemeket is, amelyek az eredeti, David Attenborough narrálásával készült filmet jellemezték” – hangsúlyozta az igazgató, hozzátéve: Reviczky Gábor felkérése „első és egyetlen választás volt a film moziváltozatának a szinkronizálására. Hangja már több filmen és filmsorozaton keresztül mondhatni összeforrt a pingvinkarakterrel. Örömünkre szolgál, hogy elfogadta a felkérésünket és a hangját kölcsönzi a Pingvinkirálynak ebben a gyönyörű filmben” – fogalmazott Kálomista Zsuzsanna.

A film eredeti, David Attenborough alámondásával készült változata a DVD-n lesz megtekinthető, Szersén Gyula tolmácsolásában.

Az MTVA nyereményjátékot (http://www.mtva.hu/hu/pingvinkiraly-nyeremenyjatek) is szervez, hogy a produkció üzenete minél szélesebb közönséghez eljuthasson: a február 21-én induló játékban részt vehet minden tanuló, aki óvodai, iskolai, középiskolai szervezet, vagy ahhoz köthető tanulói csoport szervezésében tekinti meg a filmet és a 20. életkort még nem töltötte be.

„Az a célunk, hogy az ország valamennyi filmszínházában, ahol a vetítési feltételek adottak, a film elérhető legyen. Ha egy iskola vagy akár egy szülői munkaközösség kéréssel fordul egy mozihoz, hogy szeretné a filmet megtekinteni, biztosítani fogjuk a film kópiáját” – közölte Kálomista Zsuzsanna, hozzátéve, hogy a nyereményjáték fődíja egy kétnapos osztálykirándulás Bécsbe és az ottani állatkertbe. A második díj részvételi lehetőség egy MTVA által gyártott műsor felvételén, a harmadik díj pedig egy MTVA-székházlátogatás lesz.

Forrás: MTI