India Fesztivál az Átrium Film-Színházban

Filmvetítések, fotókiállítás, előadások és gyerekprogramok is várják az érdeklődőket március 6. és 10. között.

Az indiai nagykövetség által szervezett rendezvényt India egyik legkiemelkedőbb kathak táncosa, Shármilla Shárma előadása nyitja meg. A kathak tánc Észak-India legismertebb klasszikus tánca, amely a 16. században született a muszlimok és a hinduk kapcsolatából. Többnyire Ráda és Krisna szerelmi legendáit dolgozza fel, a táncot szitár- és tablazene kíséri. Utána levetítik az Egy meg egy az ketten című romantikus filmet.

A bollywoodi filmipar sajátosságai és az indiai sztárrendszer címmel Vajdovich Györgyi, az ELTE Filmtudományi Tanszékének munkatársa tart filmrészletekkel illusztrált ingyenes előadást. Bollywood az amerikai hollywoodi filmgyártás után kapta ezt a becenevet, az indiaiak a legnépszerűbb mozinak tartják a Földön. A hindi nyelvű filmgyártás központja Mumbai (Bombay), évente több száz film kerül ki az ottani stúdiókból.

Az indiai maszala film különleges vonásairól és kulturális gyökereiről szintén ő fog beszélni. A maszala indiai fűszerkeverék, erről kapta ez a filmműfaj a nevét. Ez a gazdag keverék tartalmaz akció-, romantikus-, komédia- és drámai elemeket, zenét, éneket, olyan film, amelyben minden lehetséges. Az előadás után a Csak egyszer élsz című road movie (kalandfilm) szórakoztatja a résztvevőket.

A budapesti fesztiválon bemutatják továbbá az Om Shanti Om című zenés, romantikus filmdrámát, Anusha Rizvi filmjét, a Peepli (Live) című szatirikus komédiát és a Kunal Kohli rendezte Belepusztulni című romantikus drámát. A filmeket hindi nyelven, magyar felirattal vetítik.

Látható lesz a fesztivál ideje alatt Life with Love címmel Horváth Eszter fotókiállítása. A fotós először Bécsben, majd New Yorkban tanulta a művészi fényképezést, beutazta Kínát, Japánt, Délkelet-Ázsiát, Indiát. A kontinensnyi országban az indiai nagyságokat, mint Teréz anyát, Gandhit, Rabindranát Tagorét az életszeretet példáinak állítva fotózta a gyermekszemeket, az ünnepeket, a színes épületeket, a nevető asszonyokat, a mindennapi utcai életet.

A fesztiválon Gauri Shankar Gupta, India magyarországi nagykövete is előadást tart a Test, szellem és lélek címmel.

A fiatalok megtanulhatják a fűszerrel festést, a rakhi készítést, amelyet a holdnaptár szerint meghatározott hindi ünnepen, a testvériség és a szeretet ünnepén a lánytestvér a fiútestvérnek vagy a szerelmes lány a választottjának készít sodrott piros és arany szálból nyakra vagy saját készítésű ékszert kövekből a csuklóra. Gyors hindi nyelvlecke is lesz, indai játékok és bábok készítésével a kisebbeket szórakoztatják.

Forrás: MTI