Apropó – A Tünet Együttes bemutatója a MU Színházban

Apropó címmel két darabot mutat be egy este a Tünet Együttes: a társulat új produkcióját március 8-án és 9-én láthatja a közönség Budapesten, a MU Színházban.

A Tünet Együttes 10 éves, a társulat vezetője, Szabó Réka pedig 44 – ebből az alkalomból született a két darabból álló est – írták a társulatnak az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A közönség először Szabó Réka Ez mind én leszek egykor című egyszemélyes produkcióját, egyfajta személyes leltárját láthatja. A darab Szabó Réka harmadik szólóprodukciója, a számos külföldi fesztivált megjárt A lila hangyászt (1999) és a Lomtalanítást (2006) követi.

Az este második darabja, a Nem emlékszem, hogy így neveltek volna, amely Ardai Petra workshopja alapján született, élettöredékeket mutat be 7 évestől 77 éves korig.

A darab ihletője a BBC 7 Up című dokumentumfilm-sorozata volt, amely egy hétéves gyermekekből álló csoport sorsát követi nyomon. A „gyermekek” jelenleg már 56 évesek. Az időt töredékesen dokumentáló, hétévente ismétlődő bepillantás révén teljesen egyedi, mégis sokban hasonló életutak bontakoznak ki. Az egyik fő közös vonás az, hogy a gyermek mindannyiukban tovább él még akkor is, ha álmaikat már elfojtotta a sok csalódás, illetve hogy sosem adják fel, és új álmokat találnak ki, hogy érdemes legyen tovább élni az életet.

Ez volt a kiindulópontja annak a workshopnak, amelyet Ardai Petra, a holland-magyar Space Színház alapító tagja tartott 2012 őszén a Tünet Együttesnek, akik valós és kitalált emlékeiket gyűjtötték össze egészen az elképzelt 77 éves korig. Az ebből született darab költői, szívszorító, humoros, egyszerre személyes és mindenkire jellemző – olvasható a darab ismertetőjében.

A produkció első verzióját a Tünet Együttes születésnapi fesztiválján mutatták be 2012 decemberében, a Trafó Kortárs Művészetek Házában. Az előadást Furulyás Dóra, Gőz István, Szabó Réka és Szász Dániel hozta létre.

Forrás: MTI