Kezdődik a világhírű riói karnevál

Idén hatmillió nézőt várnak a világ leghíresebb és legpazarabb karneváljára, amely 665 millió dolláros üzletet jelent Brazília második legnagyobb városának, első számú turisztikai célpontjának.

Miközben a szambakirálynők az utolsó simításokat végzik flitterektől és tollaktól gazdag ruháikon, addig Rio de Janeiro utcáin már több százezres hömpölygő tömegek várják, hogy szombaton kezdetét vegye az idei karnevál.

Rió

Az idei karnevál célkitűzései között szerepel a világ legnagyobb háztömbpartijának megszervezése: a tavalyi Bola Preta mintegy kétmillió embert vonzott a történelmi városközpontba, és a szervezők reményei szerint idén sikerül rekorddöntő részvételi arányt produkálni.

A szerdáig tartó karnevál alatt a rendőrökön kívül a tavalyinál kétszer több, összesen 7700 közterület-felügyelő próbálja fenntartani a rendet, fellépve nemcsak az engedély nélküli utcai árusok és a szabálytalanul parkolók, hanem a tilosban vizelők ellen is.

A karnevál egyik legkellemetlenebb kísérőjelenségének orvoslása érdekében idén 17 200 mobilvécé várja a parádéra érkezőket.

Az egyre grandiózusabb méreteket öltő háztömbpartik és a városba beáramló turistaáradat miatt azonban a helyiek egy része inkább elmenekül a városból, vagy gondosan bezárkózik otthonába a karnevál idejére.

Fotó forrás: Wikipédia
Forrás: MTI