9,1 milliárdért kelt el Modigliani portréja

Az olasz mester tragikus körülmények között elhunyt feleségéről készült képe minden várakozást felülmúló áron kelt el a Christie’s impresszionista, modern és szürrealista művészeti árverésén.

Amedeo Modigliani olasz mester egy portréja volt a szerdai londoni Christie’s impresszionista, modern és szürrealista művészeti árverésének sztárja: a képet 26,9 millió fontért (9,1 milliárd forintért) vitte el egy licitáló.

(Fotó: EPA/Tal Cohen)

A Jeanne Hebuterne (au chapeau) című festmény Modigliani 1920-ban bekövetkezett halála előtt egy évvel készült. A 19 éves Hebuterne-ét 1917-ben ismerte meg, szerelme és múzsája lett, több portrét festett róla. Egy nappal a 35 éves Modigliani halála után a második gyermekükkel várandós Hebuterne kivetette magát az ablakon és a magzattal együtt szörnyethalt.

A festmény leütési ára jócskán felülmúlta az aukciósház előzetes várakozásait. De kiugró áron kelt el egy XIX. századi francia festőnő, Berthe Morisot Apres le dejeuner című képe is. A festményért legfeljebb 2,5 millió fontot vártak, de végül hétmillió fontnál (2,4 milliárd forintnál) csapott le a kalapács. Művészeti árverésen női alkotó munkájáért még soha nem fizettek ki ekkora összeget.

A Christie’s sikeres árverési napot zárt a brit fővárosban: a teljes bevétel elérte a 136,5 millió fontot (46,5 milliárd forintot). A februári londoni árveréseinek sorában ez az összeg rekord magasnak számít.

A londoni aukciós szezon kedden nyílt meg a Sotheby’s árverésével. A kereskedés szintén kiemelkedő eredménnyel zárult, Picasso egy Marie-Therese Walterről festett portréja 28,6 millió fontért kelt el.

Forrás: MTI