Creative Transgressions: határokon átlépve

artmarket

Creative Transgressions: határokon átlépve
Magyar kortárs kiállítás sikere Európa kulturális fővárosában
Löffler Béla Múzeum, Kassa, Szlovákia
2013. február 1. – március 3.

am06
Nagy sikerrel nyílt meg Kassán Creative Transgressions címmel az a kortárs magyar képzőművészek alkotásait felvonultató kiállítás, amelynek teltházas megnyitója a Kassa 2013 – Európa Kulturális Fővárosa évad magyar programjának első kiemelt művészeti eseménye volt. A Kassai Magyar Főkonzulátus által létrehozott kiállítás szakmai szervezője az Art Market Budapest.

A Kassán, Európa 2013. évi kulturális fővárosában március 3-ig megtekinthető különleges tárlat anyaga a határokon való szabad átlépés gondolatára épül. A válogatás olyan magyarországi alkotók munkáit mutatja be, akik merészen lépnek át műfaji, technikai és mediális határokon, hogy ezáltal új értelmezési lehetőségeket bontsanak ki egyébként jól ismert, vagy annak vélt helyzetekből, megközelítésekből. A kreativitás ebben az esetben tehát nem csupán valami újnak a létrehozását jelenti, hanem azt is bemutatja, miként lehet a hagyományos kifejezési és megjelenési formák innovatív felülírásával és keverésével újabb jelentésrétegeket létrehozni. A kiállítás anyagát különböző művészeti ágak és eltérő médiumok társítása, a természetes és mesterséges, a reális és irreális összeolvadása, az egyéni vízió és kollektív valóság kapcsolódási módozatainak megjelenítése jellemzi. Megannyi eltérő megközelítés, izgalmas felvetés igazolja, hogy az alkotófolyamat szükségszerűen magában hordozza a kísérletezést, az új felfedezését, a határok kreatív átlépését.

alexander-breffort-marguerite-monnot-irma-te-edes-pinceszinhaz-bemutato-2014-majus-9-foto-marton-balint

A kiállítás a Kassai Főkonzulátus szervezésében, Magyarország Külügyminisztériumának támogatásával valósult meg, a tárlat művészeti szervezését és kurátori hátterét biztosító együttműködő partnere az Art Market Budapest nemzetközi kortárs képzőművészeti vásár és az EDGE Communications művészeti kommunikációs ügynökség.

Kiállító művészek: Bereczki Kata, Czigány Ákos, Duronelly Balázs, Milorad Krstic, Makláry Lilla, Orr Máté, Szabó Dezső, Szabó Franciska, Szöllősi Géza, Takács Szilvia.

A kiállítás kurátora Somhegyi Zoltán művészettörténész.

„Az Art Market Budapest – mint Kelet-Európa vezető művészeti vására – kiemelt figyelmet fordít azokra a városokra, amelyek Európa meghatározó kulturális központjaiként régiónk felé irányítják a figyelmet. Különleges lehetőség, amikor ilyen közegben biztosíthatunk szélesebb nyilvánosságot magyar kortárs képzőművészeknek, miközben értékes tartalommal színesíthetjük Európa aktuális kulturális fővárosának képzőművészeti választékát.” – emelte ki Somhegyi Zoltán, a kiállítás kurátora, az Art Market Budapest vezető munkatársa.

Forrás: Art Market Budapest