Újabb elismerés Ben Afflecknek

Folytatódott az amerikai színész-rendező diadalmenete: az Amerikai Filmrendezők Céhe (DGA) szombat este őt választotta a legjobb rendezőnek Az Argo-akció című, az iráni túszdráma egy kevésbé ismert fejezetét feldolgozó filmjéért.

Argo

A túszmentő dráma és rendezője már számos díjat bezsebelt korábban. A múlt hét végén a hollywoodi producerek és a filmszínészek céhe is a legjobb filmnek ítélte az Oscar-díjért is versenyben lévő mozit az elmúlt év alkotásai közül, január közepén pedig az észak-amerikai filmkritikusok vélekedtek hasonlóképpen, akik a filmet jegyző és abban szereplő Afflecket rendezői díjukkal is kitüntették. Az alkotás a legjobb filmért és a legjobb rendezésérét járó Golden Globe-díjat is elnyerte.

A fiatal hollywoodi alkotó újabb sikere egyfajta fricska az Oscar-jelölteket összeállító amerikai filmakadémia – hivatalos nevén: Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) – tagjainak az orrára, ugyanis ők Affleck munkásságát jelölésre sem méltatták a legjobb rendezőnek járó díjra.

A rendezői céh hatvannégy éves történetében mindenesetre eddig csak hatszor fordult elő, hogy a DGA által kitüntetett művész nem szerezte meg a rendezői Oscart: Affleck lesz a hetedik.

A színész-rendező-producer olyan neveket előzött meg a DGA-díj megszerzésénél, mint Steven Spielberg, Kathryn Bigelow és Ang Lee.

„Nem hiszem, hogy a díj egy csapásra igazi rendezőt csinál belőlem, de úgy gondolom, annyit mindenféleképpen jelent, hogy jó úton haladok a felé” – jelentette ki Affleck a szombat esti Los Angeles-i gálán.

Kitért arra is, hogy a filmakadémia nem jelölte őt az Oscarra. „Minden tiszteletem az akadémiáé… Senki sincs eleve feljogosítva arra, hogy díjat kapjon” – jegyezte meg.

A ceremónián életművéért a céh díjával tüntették ki Milos Forman cseh filmrendezőt, színészt és forgatókönyvírót, olyan nagyszerű alkotások rendezőjét, mint az Egy szöszi szerelme, a Tűz van, babám!, a Száll a kakukk fészkére és az Amadeus.

Forrás: MTI