Jégfesztivál a Városligeti Műjégpályán

Jégfesztiválra várja február 7. és 10. között a budapesti Városligeti Műjégpálya a jeges sportok szerelmeseit: a csütörtöktől vasárnapig tartó programon többek között jéghoki-mérkőzéssel, korcsolya-bemutatókkal, ügyességi vetélkedőkkel és off-road pályával is készülnek a szervezők, valamint egy Guinness-rekordkísérlet részeként a világ legnagyobb túrórúdját is megkóstolhatják a helyszínre látogatók.

A magyar szinkronkorcsolyázó válogatott bemutatójával kezdődik csütörtökön a Jégre mindenki! című rendezvénysorozat, amelyet egy különleges óriás tábortűz követ majd – tájékoztatta az esemény kommunikációjával megbízott ügynökség az MTI-t.

A Magyarországon először megrendezett jeges erősember versenyen, az Ice Man Hungaryn méri össze tudását Nagy Ákos vezetésével a magyar „erős emberek” egy csapata, ezt követően pedig újra jégre lépnek az 1980-as, 1990-es évek bajnokai az FTC és UTE öregfiúk jégkorong meccsén. Őket a Kockás Kupa bajnokságon az utánpótlás követi.

A jégvilág profi szereplői között pályára lép Sebestyén Júlia műkorcsolya Európa-bajnok, tanítványaival együtt Engi Klára többszörös jégtánc magyar bajnokok, Szuper Levente hokikapus és színes bemutatóval készül a Jégcsillag SE korcsolyacsapata.

A Mitsubishi egy különleges off-road pályán szemlélteti a sofőröknek a szélsőséges téli útviszonyokat, a közönség pedig a rendezvény egész ideje alatt ügyességi vetélkedőkön teheti próbára tudását.

A fesztivál vendég lesz a harmadik szülinapját ünneplő Kockás túrórúd csapata, akik Guinness-rekordra készülnek és helyben szelik fel a világ eddigi legnagyobbra, leghosszabbra tervezett túrórúdját.

Városligeti_műjégpálya

Korabeli jelmezes bemutatók és filmek segítségével a szervezők felelevenítik a Műjég történetét: Kresz Géza 1869. december 2-án 15 társával együtt megalapította a Pesti Korcsolyázó Egyletet, amelynek a városi tanács díjtalanul engedélyezte, hogy a Városligeti tó egy részét korcsolyapályává alakíthassák. Az egylet saját költségén egy fából készült melegedőt épített a pálya mellé, és a korcsolyázók 1870. január 29-én ünnepélyesen megnyitották a városligeti pályát, a mai Műjég elődjét. A melegedő 1874-ben leégett, az első kőépület tervezésére kiírt pályázatot Lechner Ödön nyerte meg. Az 1893-ban elkészült neobarokk stílusú épületet a 2008-2009-es szezon után bezárták, és a műemléképület teljes rekonstrukción esett át, kapuit 2011 decemberében nyitotta meg újra a látogatók előtt.

A rendezvény korcsolyával és anélkül is látogatható, a szervezők minden érdeklődőt egy ajándék forró itallal vendégelnek meg. A részletes programokról a www.jegremindenki.hu oldalon lehet tájékozódni.

Fotó forrás: Wikipédia
Forrás: MTI