A Szent Péter esernyője bemutatójára készül a Békéscsabai Jókai Színház

Mikszáth Kálmán Szent Péter esernyője című regénye színpadi változatának bemutatójára készül a Békéscsabai Jókai Színház.

A ma is aktuális mondanivalót közvetítő regény nagyszínházi bemutatóját február 15-én láthatja a közönség. A bemutató egyben a békéscsabai színi-tanoda kilenc végzős hallgatójának a vizsgadarabja, izgalmas rendezői és koreográfiai fordulatokkal, formabontó díszletek között – mondta el az MTI-nek a darab rendezője, Katkó Ferenc.

A regény színpadi változatának fontos eleme lesz a ritmus és a zene, benne népi dallamokkal, énekekkel és sok-sok helyzetkoreográfiával, amelyet Újszászi Andrással, az ExperiDance társulat tagjával közösen dolgozunk ki. A darab meghatározó díszlete a regényhez hűen egy ütött-kopott piros, virágmintás, hat méter széles, nagy esernyő lesz, Fekete Péter tervei alapján. A „cikkelyek” belső oldala a darab négy jelenetében alkotja a fő díszletet, jelenetek színhelye, csónak, vásári kocsi vagy éppen sátor funkciót tölt be – magyarázta Katkó Ferenc.

A Szent Péter esernyője színpadi változata is a mese világában játszódik, ahol a pénz utáni hajsza felett az igaz érzelmek diadalmaskodnak, ellentétben a mai korral, ahol olykor az érzelmek is hiányoznak. A színpadi változat teret ad a regényben a humorosan ábrázolt, hiedelmekkel és babonákkal teli népi világnak – tette hozzá a rendező.

A vagyonért küzdő Gregorics testvéreket Kovács Edit, Hodu József és Szőke Pál alakítják, Bélyi János szerepében Csomós Lajos lép színpadra.

Az ifjúsági bérletes előadást a Jókai Színház a több városában is bemutatja.

Forrás: MTI