Bob Marley-est az A38-on

A Ladánybene 27 zenekar szervezésében immár hagyományosan koncertet rendeznek a több mint két évtizede elhunyt reggae-zenész születésnapja alkalmából.

A Bob Marley munkássága előtt tisztelgő est február 8-án pénteken lesz a fővárosi A38 hajón.

A világ számos pontján szerveznek hosszú ideje minden februárban koncerteket és fesztiválokat a reggae legnagyobb hatású énekese, dalszerzője és zenésze, az 1981-ben elhunyt jamaicai Bob Marley tiszteletére, akinek február 6-án van a születésnapja.

BM

Magyarországon 2005 óta tartanak emlékesteket a Ladánybene 27 szervezésében – tájékoztatta a zenekar az MTI-t.

Az LB27 indulásakor, az 1980-as évek közepén egyedül játszott reggae-t Magyarországon. Ők voltak az úttörők, napjainkban a műfaj és az ahhoz kapcsolódó stílusok – elsősorban a ska és a dancehall – fiatalabb képviselői, az Irie Maffia és a PASO hihetetlen népszerűségnek örvendenek. Az LB27 megmaradt a roots reggae, a gyökerek színvonalas képviselőjének.

„A Ladánybene 27 1996-ban külön albumot szentelt Marley emlékére, három évvel később közös koncertet adott Jamaicán Marley egykori zenekarával, a Wailers-szel” – mondta korábban Bodnár Tibor, a zenekar vezetője az MTI-nek. Bob Marley idén lenne 68 éves.

A február 8-i esten az A38-on elhangzanak Marley világhírű és kevésbé ismert dalai, a korai jamaicai évektől a sztárrá válás időszakáig. A házigazda Ladánybene 27 (Bodnár Tibor gitáros, Bokó Zoltán billentyűs, Hertelendi „Rasta” István basszusgitáros, László M. Miksa énekes, Kálmán András billentyűs, Krecsmáry Zsolt dobos, Görögh Dániel trombitás, Hegyi Viktor harsonás és Pásztor Ákos szaxofonos) mellett színpadon lesz Mr.Roul NO, az Another Day és a T-Rex Riders frontembere, beszáll Fekete Jenő (ének, gitár), Erdő Zoltán (tárogató), Simkó-Várnagy Mihály (cselló, looper), Hascu Bratosin (perka), Schober Andor „Tálti” (gitár, vokál) és Koroknay András (basszusgitár).

A koncertek előtt, után és között Marley-közeli zenék (remixek, ritkaságok, zenésztársak muzsikái) szólnak Selecta Áfonya lemezeiről.

Forrás: MTI