Osztrák díjat kap Kertész Imre

A 2002-ben irodalmi Nobel-díjjal kitüntetett Kertész Imre írói életművéért részesül az elismerésben.

A bécsi Renner Intézet politikai könyvekért járó Bruno Kreisky-díjával tüntetik ki Ausztriában Kertész Imrét – jelentették be csütörtökön.
KerteszA Nobel-díjas magyar írót Eric Kandel osztrák származású Nobel-díjas amerikai neuropszichológussal együtt tünteti ki az osztrák szociáldemokrata szellemi műhely.

Kandel A megismerés kora című, a tudatalatti kutatásának történetével foglalkozó könyvéért, Kertész Imre írói életművéért részesül az elismerésben – írták a közleményben. A 2002-ben irodalmi Nobel-díjjal kitüntetett Kertész Imre, az auschwitzi és buchenwaldi koncentrációs táborok túlélője talán minden más szerzőnél radikálisabban állította a holokausztot munkássága középpontjába, az emberi tapasztalás legvégső határterületeiről merítve – húzták alá.

A könyvkiadóknak járó különdíjat kap a Paul és Zsóka Lendvai alapította bécsi Nischen Verlag. A kiadó német nyelvterületen eddig nem ismert, illetve elfeledett magyar szerzők műveinek bemutatását tűzte ki céljául.

A Bruno Kreisky-díjat 1993-ban alapította a Karl Renner Intézet, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) politikai akadémiája.

A díjakat Bécsben osztják ki június 6-án, a Berlinben élő és hosszú ideje betegeskedő Kertész Imrének külön adják át az elismerést.

Forrás: MTI