Új bemutatóra készül a Győri Balett

Oroszországban, Ausztriában, Németországban és Svájcban vendégszerepelnek az év első felében, megkezdték Az üvegház című produkció próbáit.

Nyizsnyij Novgorodban a magyar kulturális napok keretében rendezett kiállítás megnyitóján részleteket adnak elő a Magyar rapszódia című produkcióból február 7-én. (A Magyar rapszódiával tisztelgett Liszt Ferenc emléke előtt a Győri Balett a zeneszerző születésének 200. évfordulóján 2011-ben.)  A nyugat-európai turnéra a Zorbát viszik áprilisban. Tizenkét előadásban mutatják be a jókedvű, az életet élni tudó munkásember történetét Ausztria, Svájc és Németország városaiban. Ifjabb Harangozó Gyula koreográfiáját Mikisz Theodorakisz zenéje kíséri.

Kiss János szólt arról is, hogy a társulat megkezdte Az üvegház című kompozíció próbáit a horvát származású, Berlinben alkotó Leo Mujic koreográfussal. Schubert-muzsikára és az amerikai Philip Glass zenéjére készült a táncjáték. Főszereplője egy lány, aki elhatározza, hogy kitör a maga zárt világából, az üvegházból. Tettére környezete többféle módon reagál, van aki bátorságán csodálkozik, van, aki irigyli, s vannak, akik elítélik. A kompozíciót a IX. Magyar Táncfesztivál nyitóestjén láthatja a közönség június 17-én Győrben.

Forrás: MTI