Kibővítik a washingtoni John F. Kennedy Előadóművészeti Központot

Kibővítik a washingtoni John F. Kennedy Előadóművészeti Központot, amely többek között szabadtéri úszó színpaddal fog gazdagodni a mintegy százmillió dollárt felölelő munkálatok eredményeként.

Az intézménynek ez lesz az első nagyszabású kibővítése azóta, hogy 1971-ben megnyitotta kapuit. Az előzetes tervekben szerepel három összefüggő épületrész is, amely tan-, próba- és előadótermeknek ad majd otthont. A tervrajzokat az Egyesült Államok kortárs építészetének egyik legismertebb alakja, Steven Holl készíti.

A munkálatok a központtól délre eső területeken fognak zajlani. A bővítés részét képezi egy szabadtéri videofal, egy szintén a szabad ég alá megálmodott, a Potomac folyón úszó színpad, valamint a vízpartot és az épületet összekötő kertek sora. A százmillió dolláros (21,8 milliárd forint) összköltséget magántőkéből fedezik. Az épületek külső burkolásához carrarai márványt használnak majd, ugyanazt az anyagot, amelyből 3700 tonnát – Olaszország ajándékaként – a központ eredeti tömbjébe is beépítettek.

A beruházás várhatóan öt évig fog tartani, ebből három évet a tervezés és a különböző hivatalok jóváhagyásának megszerzése, további kettőt pedig maguk az építési munkálatok tesznek ki.

Forrás: MTI