Ősbemutató a Hevesi Sándor Színházban – Gergye Krisztián Társulata: Honvágy

Folytatódik a TÁNCTÉR sorozat!

A TÁNCTÉR programsorozat harmadik előadása
Gergye Krisztián Társulata: HONVÁGY
– duett –

Gergye

(fotó: Dömölky Dániel)

Időpont: 2013. február 6. 18:30
Helyszín: Hevesi Sándor Színház, nézőtéri előcsarnok

A TÁNCTÉR című programsorozat harmadik előadása közvetlenül AZ ÜVEGANYA bemutatója előtt lesz látható a színház nézőtéri előcsarnokában.
A táncelőadás AZ ÜVEGANYA című előadástól függetlenül, díjmentesen látogatható.

Gergye Krisztián Társulata
HONVÁGY
Rendező – koreográfus: Gergye Krisztián
Tánc: Lőrinc Katalin és Gergye Krisztián
Zene: Górecki
Szöveg: Gergye Krisztián

Játékidő: 25 perc

Gergye Krisztián Társulata a 2011-2012-es évadban, létezésének 10. évfordulója alkalmából egy nagyszabású performansz-sorozat folyamatában a nemzeti és a személyes identitás, az önálló entitás és társadalmi szerepvállalása konfrontációjából kiélezett színpadi helyzeteket teremt, melyekben a kortárs tánc és megannyi társművészeti műfaji találkozásának dramaturgiájából személyes és megrendítő önvallomás fakadhat.
A kísérleti performansz sorozat egyik jelentős eredménye a „Honvágy“ című duett, melynek premierjére Bécsben, a Theater Brettben került sor 2012. november 7-én. A duett az ember, a művész, a táncos testének szélsőséges színpadi szituációiból kikényszerített fizikalitásából hívja elő azon viszonyhelyzeteit, melyek előmozdítják a hazához, anyához és egyáltalán a világhoz és gyökereinkhez való kötődéseink igazságait vagy hazugságait. Vonzások és taszítások eredőjéig kísérlünk meg leásni, míg fel nem merül, vagy el nem múlik a honvágy megfejthetetlen és feloldhatatlan rezignációja.

Bővebben az alkotókról:

Gergye K.Gergye Krisztián a kortárs táncélet egyik legmarkánsabb képviselője. Rendező, koreográfus, táncos és színész. Színpadi karrierjét tradicionális jávai táncosként kezdte, majd a hagyo-mányt kortárs szemléletmóddal ötvözve egyedi, jellegzetes tánc- és testnyelvet alakított ki. 2001 óta készít önálló koreográfiákat, eleinte projekt-jelleggel, később állandó alkotótársak-kal, majd saját társulata tagjaival. A tánc, a prózai színház és a képzőművészetek határmezsgyéin kísérletezik; ezt tükrözi társulata mottója is: „Nem csak tánc”.
Előadásai rendszeresen láthatók a legfontosabb budapesti kortárs tánc-helyszíneken: a Nemzeti Táncszínházban, a Trafóban és a MU Színházban.
A számos előadásdíj mellett alkotói munkásságáért 2008-ban a Magyar Táncművészek Szövetségétől megkapta az Évad Legjobb Alkotója díjat, 2009-ben a Harangozó-díjat, 2010-ben az Imre Zoltán-díjat.

A táncszínházi produkciókon túl a társulat rendszeresen mutat be tér-specifikus performanszokat, a prózai- és a mozgásszínház műfaját újraértelmező koprodukciós előadásokat, a társulatvezető a Nemzeti Színház tagjaként alkalmazott koreográfiákat is készít.
A társulat rangos hazai fesztiválok meghívottja: az Alternatív Színházi Szemlék versenyprogramjának fellépője, a Veszprémi Kortárs Táncfesztivál állandó vendége, a Sziget Fesztivál, a Győri Magyar Táncfesztivál és a Monotánc Fesztivál gyakori fellépője. Külföldön Lengyelországban, Ausztriában, Portugáliában, Angliában, Németországban, Szlovéniában és Szlovákiában vendégszerepelt a társulat.

Lőrincz K.Lőrincz Katalin táncművész, koreográfus, pedagógus, újságíró – szakíró, a Magyar Táncművészeti Főiskola adjunktusa.  Táncos pályafutásának állomásai: a svéd Culberg Balett (1978-81), a Pécsi Balett (1981-84), a bécsi Tanztheater Wien szólistája (1984-87).
1988-tól független táncművész, koreográfus. Számos újító műhely munkájának résztvevője. Pedagógusként 1988-tól modern táncot, főleg Graham-technikát és metodikát tanít hazai és külföldi táncművészeti intézményeknél. 1994 óta vezetőként, kurátorként, tanácsadóként aktív szerepet vállal a táncszakmai közéletben.

Forrás: Hevesi Sándor Színház

,