Újabb díjat zsebelt be az Argo-akció

A hollywoodi producerek céhe a legjobb filmnek ítélte az elmúlt év alkotásai között a Ben Affleck rendezte, az iráni túszdráma egy kevésbé ismert fejezetét feldolgozó mozit.

A producerek céhének díjai nemcsak támpontot nyújtanak az amerikai filmakadémia tagjainak az Oscar-díjak odaítélésében, de az elmúlt öt évben az általa legjobb filmnek tartott alkotás elnyerte a legjobb filmnek járó Oscar-díjat is.

„Nagyon meg vagyok lepődve. Még csak nem is vagyok a producerek céhének tagja – mondta Ben Affleck a szombat este Los Angelesben tartott díjátadón. „Még dolgozom színészként és állok rendelkezésre” – tette hozzá mosolyogva.

Az Argo-akció versenyen a legjobb film kategóriában az Oscar-díjért, ám Ben Affleck rendezői munkásságát jelölésre sem méltatták az amerikai filmakadémia tagjai. Két hete azonban elhozta a legjobb filmért és a legjobb rendezésérét járó Golden Globe-díjat.

Affleck filmje a szombati díjátadón, csak úgy mint a Golden Globe-on maga mögé utasította Steven Spielberg Lincoln című alkotását, amelyet a filmakadémia 12 kategóriában jelölt Oscar-díjra, továbbá nyolc másik filmet, köztük Kathryn Bigelow Zero Dark Thirty című bin Laden-filmjét, A nyomorultak című musicalt, Ang Lee Pi élete című alkotását, Quentin Tarantino Django elszabadul című filmjét és 007 – Skyfall című Bond-filmet is.

Az animációs kategóriában a Walt Disney Rontó Ralph című mozija kapta a legjobb filmnek járó díjat, dokumentumfilm kategóriában a Searching for Sugar Man című művet ítélték a legjobbnak a producerek.

Forrás: MTI