Kuroszava és alkotótársai az amerikai forgatókönyvírók életműdíjasai

Az Amerikai Forgatókönyvírók Céhe február 17-én Los Angelesben emlékezik meg a legendás japán filmesekről, Kuroszaváról, Kikusima Riuzóról, Oguni Hideóról és Hasimoto Sinoburól, akik közül már csupán a 94 esztendős Hasimoto él.

A néhai Kuroszava Akirát és alkotótársait tünteti ki életműdíjával februárban az Amerikai Forgatókönyvírók Céhe (WGA).
250px-Akira_KurosawaA tévés, filmes, rádiós és internetes szerzőket tömörítő céh február 17-én Los Angelesben emlékezik meg a legendás japán filmesekről, Kuroszaváról, Kikusima Riuzóról, Oguni Hideóról és Hasimoto Sinoburól, akik közül már csupán a 94 esztendős Hasimoto él. Idős korára való tekintettel azonban várhatóan nem vesz részt az ünnepségen.

A testület Jean Renoir-életműdíját azok a nem amerikai forgatókönyvírók kaphatják meg, akik a WGA szerint „magasra emelték a mércét” a szakmában.

„Ez a négy ember, akik laza alkotói kapcsolatban dolgoztak együtt, sok-sok mesterművet hoztak létre, olyan filmeket, amelyek a japán kultúrát tükrözték, és katartikus élményt szereztek” – fogalmazott Howard Rodman, az írócéh nyugati parti ágának alelnöke.

A tiszteletbeli Oscar-díjjal kitüntetett forgatókönyvíró-rendező Kuroszava 1998-ban hunyt el. Kikusima a Veszett kutyát (1949) és A testőrt (1961) írta vele, Oguni és Hasimoto pedig az Élni (1952) és A hét szamuráj című filmeken dolgozott együtt Kuroszavával. A teljes kvartett az 1957-es Véres trón, valamint az egy évvel később bemutatott Rejtett erőd című produkciókat jegyezte.

Kikusima 1989-ben, Oguni 1996-ban halt meg.
A Jean Renoir-díjat 2009-ben az olasz Suso DÍAmicónak, a Biciklitolvajok, a Rocco és fivérei 2010-ben elhunyt szerzőjének, 2011-ben pedig honfitársának, az Amarcord és a Nagyítás forgatókönyvét író Tonino Guerrának ítélték oda, aki tavaly márciusban halt meg.

(A fotón: Kuroszava Akira)
Forrás: MTI