Dupla Ghymes-lemezbemutató március 1-jén a Thália Színházban

Dupla koncerten mutatja be tavaly év végén megjelent friss stúdiólemezét az idén 30 éves Ghymes zenekar. Az egyik legnépszerűbb magyar világzenei formáció március 1-jén 17 és 20 órai kezdettel is fellép a budapesti Thália Színházban.

A Kossuth-díjas Szarka testvérek, Tamás és Gyula által vezetett Ghymes 30 fényév című munkája a zenekar tizennyolcadik albuma, ezek közül tíz platina és immár négy aranylemez lett.

„A fényév arra utal, hogy ez a három évtized meglehetősen fényes, gyors és szép volt számunkra. Mindig hangulatokat zenésítek meg, soha nem foglalkoztatott, hogy amit ösztönösen írok, az mennyire új vagy más a korábbiakhoz képest. A Ghymesben szabadon létezünk, azt csinálunk, amihez kedvünk van, néha ez nehéz” – mondta Szarka Tamás, a zenekar vezetője korábban az MTI-nek.

A Ghymes együttes 1983-ban alakult szlovákiai magyar zenészekből a Nyitrai Pedagógiai Főiskolán és kezdetben autentikus népzenét játszott. A zenekarban az állandóságot jelentő Szarka-testvérek által megvalósított jellegzetes Ghymes-hangzás, amely a világzenei elemeket némi rockos ízzel vegyíti, a kilencvenes évek második felére alakult ki, azóta a zenekar óriási népszerűségre tett szert Magyarországon és a Kárpát-medencében. A Ghymest gyakorlatilag Szarka Tamás és a gitáros-énekes Gyula alkotja, körülöttük a stúdióban és a fellépéseken sokszor változnak az emberek.

A csapat legfontosabb albumai: Tűzugrás (1996), Rege (1998), Smaragdváros (2000), Héjavarázs (2002). Írtak gyereklemezeket, külön és együtt több színpadi műhöz komponáltak zenét.

A márciusban induló lemezbemutató koncertsorozaton Szarka Tamás (ének, hegedű, gitárok, koboz), Szarka Gyula (ének, gitár, basszusgitár, bőgő), Jelasity Péter (szaxofon), Jász András (szaxofon), Rácz Roland (szintetizátor, nagydob), Kún Csaba (szintetizátor) és Lau János (dobok) zenél a Ghymesben.

Forrás: MTI