Bartók-maraton a Művészetek Palotájában

A Budapesti Fesztiválzenekar hatodik zenei maratonja Bartók Béla műveiből válogat. Február 3-án délelőttől estig, összesen 11 koncerten kamara, szimfonikus és vokális művek hangzanak el.

Bartók Béla életművének szenteli hatodik zenei maratonját a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) és a Művészetek Palotája (Müpa). Február 3-án délelőttől estig, összesen 11 koncerten kamara, szimfonikus, vokális művek hangzanak el, újdonság, hogy először lép fel a maratonon a Nemzeti Filharmonikus Zenekar (NFZ).

„Nagy öröm, hogy Kocsis Zoltán felépült, és idén együtt tudunk működni” – emelte ki Fischer Iván pénteki sajtótájékoztatójukon. Az NFZ a Kossuth szimfóniát és a Táncszvitet szólaltatja meg.

Bartók_Béla_1927Bartók minden műfajban alkotott, de ebből a gazdag és színes munkásságból csak egy-egy darabot emeltek ki. „Az egynapos keret miatt kimaradt mindegyik műért fáj a szívem” – jegyezte meg a BFZ zeneigazgatója.

A karmester úgy vélte, hogy aki meghallgatja a maraton hangversenyeit, Bartók személyében „olyan embert ismer meg, aki az összevissza zavart magyar gondolkodásban iránytűként szolgál. Példamutató volt a viszonya a rettenetes 20. századhoz. Amikor a szlovák és román népdalgyűjtése miatt támadták, tanújelét adta, hogy valaki lehet egyszerre hazafi és világpolgár, a külföldieket sosem tekintette ellenségnek. Műveivel segítette a gyermekek zenei nevelését. Konzekvensen kiállt a náci eszmék ellen, de a háború végén azért is felemelte a szavát, hogy Magyarországot ne kezeljék háborús bűnösként.”

Felhívta a figyelmet a napot indító koncert szólistájára, a fiatal Banda Ádám hegedűművészre. Arra, hogy a pedagógiai célokat is teljesítő Mikrokozmoszt kiváló szakközépiskolai növendékek adják elő. Ők és a Nyíregyházi Cantemus Kórus is bizonyítja, hogy a mai zenei élet abból a kultúrából táplálkozik, amelynek alapjait Bartók, Kodály és kortársaik teremtették meg.

Várjon Dénes a szóló zongoraművekből válogat, az estet szokás szerint a BFZ műsora zárja: A kékszakállú herceg várát, az egyetlen Bartók-operát játsszák Komlósi Ildikóval és Kovács Istvánnal.

Bartók emberi nagyságáról szólva Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója elmondta, a kép teljessé tételéhez filmvetítésekkel járulnak hozzá, látható a Gyökerek, A kékszakállú herceg vára tévéfelvétele Solti Györggyel, valamint a Bartók Turán című dokumentumfilm.

Két kiállítás is nyílik, az egyik Bartók és a Nyolcak kapcsolatát mutatja be, és látható lesz Kass János grafikusművész 10 szitanyomata, illusztrációk A kékszakállú herceg várához.

Fischer Iván az Egyesült Államokból érkezett a sajtótájékoztatóra. A BFZ turnéjának hatalmas sikeréről a The New York Times napilap is beszámolt, kiemelve a zenekar fantasztikus hangzását, a muzsikusok újszerű elhelyezését az Avery Fisher Hall pódiumán.

Hasonlóan nagy elismeréssel írt montreali koncertjükről a kanadai Le Devoir című napilap, amely az év koncertjének nevezte fellépésüket. „Adva van egy zenekar, amely fenntartások nélkül szereti a zenét, valamint adott egy karmester, aki soha nem hagyja abba azt a mérhetetlen mennyiségű munkát, amellyel – ha lehet – egyre magasabbra srófolja a színvonalat” – írta a lap.

Fotó forrás: Wikipédia
Forrás: MTI