Amerikai bluegrass zenészek turnéja Európában budapesti koncerttel

Két amerikai bluegrass zenész európai turnéja keretében Budapesten is ad koncertet vasárnap, a Szlovák Intézetben.

Dale Ann Bradley énekesnek, gitárosnak az International Bluegrass Music Association (IBMA) öt alkalommal szavazta meg az Év női hangja díjat. Steve Gulley – aki szintén gitározik és énekel – pedig nem kisebb zenekarokban hallatta tenor hangját, mint a Doyle Lawson & Quicksilver vagy a Mountain Heart – mondta Tölgyesi Péter, a magyar Bluegrass Zenei Egyesület munkatársa az MTI-nek.

A kéthetes európai turnén a formációt olyan Európa-szerte ismert kiváló szlovák zenészek egészítik ki, mint Richard Cifersky (bendzsó), Michal Barok (mandolin) és Anton Národa (nagybőgő). Ezek a zenészek nemcsak több kontinens színpadán vívtak ki maguknak elismerést, hanem a bluegrass zene iránti elkötelezettségük folytán Magyarországon is több alkalommal koncerteztek és tanítottak – jegyezte meg Tölgyesi Péter.

A Szlovákia legjobbjának tartott Cifersky szervezte az amerikai zenészek európai turnéját és benne a budapesti fellépést – jegyezte meg a szervező, hozzátéve, hogy az előzenekar a magyar Poa Pratensis lesz.

Tölgyesi Péter emlékeztetett arra, hogy a budapesti fellépés a Szlovák Intézet támogatásával valósul meg: az intézet az öt zenésznek a technikai személyzettel együtt szállást ad és a vasárnapi koncertre ingyenes lesz a belépés.

A zenészek Kassáról érkeznek és Budapestről Pozsonyba mennek, majd föllépnek Ausztriában, Svájcban, Németországban és Csehországban is.

A bluegrass a country zene egyik ága, Carolina, Tennessee, Kentucky és Virginia állam hegyei közt és farmjain született az 1930-as években.

Forrás: MTI