César-díj: tíz jelölést kapott a Szerelem

A francia Oscarnak számító elismerésre tíz kategóriában jelölték Michael Haneke drámáját, a legtöbb – tizenhárom – jelölést azonban egy vígjáték, a Camille osztályt ismétel kapta.

Tíz kategóriában indulhat a César-díjért Michael Haneke Szerelem című, osztrák-francia koprodukcióban készült drámája, amely már elnyerte a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Golden Globe-díjat, és öt jelölést kapott az Oscar-díjra is. A francia Oscarnak számító elismerésre a legtöbb jelölést, összesen 13-at, azonban egy vígjáték, a Camille redouble (Camille osztályt ismétel), Noémie Lvovsky alkotása kapta pénteken.

A 38. alkalommal, február 22-én megrendezésre kerülő César-gálán a jelölések alapján öt filmnek van esélye tarolni, de a legfőbb kategóriában (a legjobb film) az osztrák Michael Haneke francia nyelvű műve számít a legesélyesebbnek. A cannes-i filmfesztiválon a fődíjjal, az Arany Pálmával jutalmazott Szerelem mellett szintén tíz jelölést kapott a Magyarországon is bemutatott Búcsú a királynémtól című történelmi dráma, Benoit Jacquot rendezésében.

szerelem

(Fotó: EPA)

Kilenc jelölést kapott a cannes-i versenyben is indult Rouille et d’os (Rozsda és csont), Jacques Audiard szerzői filmje, amelyet eddig kétmillióan láttak Franciaországban. A melodráma főszerepét alakító Marion Cotillard esélyes a legjobb női alakítás díjára, amelyért többek között Emmanuelle Rivával, a Szerelem című filmben nyújtott játékáért Oscar-díjra is jelölt 86 éves színésznővel versenyez.

Szintén kilenc kategóriában jelölték Leos Carax besorolhatatlan szürrealista alkotását, a Holy Motorst, amely a legnagyobb vitákat váltotta ki a legutóbbi cannes-i fesztiválon. A párizsi roadmovie főszerepét alakító Denis Lavant jelölt a legjobb férfi alakítás díjára a Szerelem férfi főszerepét alakító Jean-Louis Trintignant, valamint Patrick Bruel, Fabrice Luchini, Jean-Pierre Bacri, Vincent Lindon és Jérémie Rénier mellett.

A francia filmakadémia a legnagyobb meglepetést azzal okozta, hogy 13 kategóriában jelölt egy viszonylag alacsony költségvetésből készült egyszerű, de eredeti vígjátékot. A rendező, Noémie Lvovsky a legjobb női alakítás díjáért is versenyezhet, ő játssza az időutazásra épülő komédia főszerepét. A Camille osztályt ismétel a tavalyi év francia filmgyártásának egyik legrentábilisabb és legsikeresebb alkotása: a 7 millió euróból készült filmet a szeptemberi bemutató óta 900 ezren nézték meg a mozikban.

Az említett öt alkotás mellett a legjobb filmnek járó szobrocskáért versenyezhet egy másik vígjáték is, Mathieu Delaporte Le Prénom (A keresztnév) című alkotása, valamint Francois Ozon Dans la maison (A házban) című thrillere. A legfőbb kategória jelölései a filmakadémia szándéka szerint jól jelzik, hogy 2012-ben egymástól nagyon különböző filmek készültek Franciaországban.

A legjobb külföldi film kategóriában jelölést kapott az amerikai Az Argo-akció (rendező: Ben Affleck), a belga Bikanyak (Michael R. Roskam), a kanadai Laurence Anyways (Xavier Dolan), a norvég Oslo, augusztus (Joachim Trier), az ír Szesztolvajok (Ken Loach), a dán Egy veszedelmes viszony (Nikolaj Arcel) és a belga-luxemburgi-francia-svájci koprodukcióban készült A perdre la raison (Joachim Lafosse).

Forrás: MTI