Verdi Aida című operája magyar rendezésben Zágrábban

A zágrábi és a rijekai (Fiume) Nemzeti Színház operatársulatának együttműködésében mutatják be pénteken Zágrábban Verdi Aida című operáját Kovalik Balázs rendezésében.

„Ez az Aida elgondolkodtató lesz, nem csak szórakoztató”, „Aida elefántparádé nélkül: azt a társadalmat szeretnénk megmutatni, amelyben élünk” – ezekkel a címekkel jelentek meg az operát színpadra állító csapat keddi sajtótájékoztatójáról szóló írások a Vecernji List és a Jutarnji List című nagy példányszámú horvát napilapokban. Az újságírókat meghívta Kovalik Balázs rendező az opera első felvonásának főpróbájára is.

A rijekai Novi List utalt arra, hogy Giuseppe Verdi születésének 200. évfordulója alkalmából állítja színpadra magyar rendező nemzetközi stábbal a híres operát. Megemlíti, hogy Horvátországban az első Verdi bemutató 1845-ben Fiuméban volt, Giovanni Zajitz, a mostani színház névadójának, Ivan Zajcnak az édesapja dirigálta a Nabuccót.

A Vecernji List idézte Kovalik Balázst, aki felhívta a figyelmet arra, hogy ezúttal a közönség nem fog látni sem náci, sem orosz uniformist, hanem operettbe való katonaságot „kap”, amely a Bevonulási indulót az etióp rabszolgák nézőpontjából énekli. Ez a jelenet nem lesz se szép, se szórakoztató – tette hozzá a rendező. Az újság felidézte, hogy Kovalik Balázsra jól emlékszik Zágráb: Ligeti György Le Grand Macabre című darabjának remek produkcióját az ő rendezésében mutatta be 1999-ben a Zágrábi Zenei Biennálén a Magyar Állami Operaház.

Ez az Aida nem lesz az ókori Egyiptom giccses rekonstrukciója, hanem olyan nekifeszülés, amellyel szeretnék megszólítani a különböző társadalmi rétegeket, hozzáférkőzni a mai kor emberének érzelmi világához és párbeszédet kezdeni vele – magyarázta Antonello Allemandi, az előadás olasz karmestere az újságíróknak, hozzátéve, hogy az agresszív színpadi látvány kontrasztot alkot a zenével, az énekesek és a zenészek ugyanis visszafogottak lesznek, a partitúra belső erejére koncentrálnak, azt szeretnék kiemelni.

„Olyan előadást kívánunk színpadra vinni, amely több mint szórakoztató, gyönyörű muzsika” – jegyezte meg Kovalik Balázs, aki erőteljesen támaszkodik rendezésében Antal Csaba összetett színpadképére, Benedek Mari intenzív rózsaszín kosztümjeire és Hámor József koreográfiájára. Mindez együtt messze túlmutat egy előadás szokványos díszítő elemein – tette hozzá a Vecernji List.

„Allegóriával és szimbólumokkal mutatjuk be napjaink állapotát: rikító színű kosztümökkel és olyan díszlettel, amely építészeti elemként piramist mutat, de lépcsők formázzák a piramist, amely a társadalmi hierarchiára utal. Szeretnénk ironikusan megmutatni, hogyan is élünk ebben a társadalomban” – emelte ki Kovalik Balázs mondandójából a Jutarnji List.

A pénteki Aida-premier után még hat előadás lesz Zágrábban, február 21-én pedig Rijekában láthatja a közönség a produkciót.

Forrás: MTI