Pipás Pista: Pozsgai Zsolt tanyawesternjének ősbemutatója Szegeden

A dél-alföldi tanyavilág férfi ruhába öltözött női sorozatgyilkosa, Pipás Pista történetét idézi meg Pozsgai Zsolt darabja, amelynek ősbemutatóját pénteken tartják a Szegedi Nemzeti Színházban.

Gyüdi Sándor, a színház főigazgatója elmondta, hogy az intézmény 2013-tól minden esztendőben műsorra tűz egy kortárs darabot. Elsőként Pozsgai Zsolt művét választották, amelynek története földrajzilag, kulturálisan is közel áll a szegedi nézőkhöz.

Pipás Pistát a Szeged és Szabadka közötti tanyavilág, az Átokházi kapitányság hírhedt bérgyilkosát – aki asszony létére férfiruhában járt, férfi módra dolgozott és ölt – életében és halálában is legendák övezték. Rieger Pálné Fődi Viktória az 1920-as években követte el rémtetteit, a családtagok megbízásából gyilkolt.

Pipás Pista

(MTI fotó: Kelemen Zoltán Gergely)

A darabot Kovács Frigyes Jászai-díjas színész-rendező állította színpadra. A szabadkai művész szerint „a sorozatgyilkos története és a darabban megjelenő más cselekménysorok sajnos kultúránk részét képezik, amivel szembesülnünk kell”.

A múlt század elején a módosabb polgári réteg és a tanyasi ember között akkora szakadék volt, hogy a mérhetetlen szegénységben élők nem hitték el, hogy bármi közük lenne a városiakhoz. Elszigeteltség, iszonyatos szegénység, iskolázatlanság, tudatlanság és elkeseredettség jellemezte ezt a kort ezen a vidéken – fejtette ki a rendező. – A tanyawestern ezt a világot eleveníti föl, ám nem naturálisan, hanem a színház nyelvén.

Mint mondta, a darab ezeknek az embereknek az igazságait próbálja megfogalmazni – bár nem törekszenek erre -, néha szórakoztató módon, hiszen a groteszk, abszurd élethelyzetek akár a humor forrásául is szolgálhatnak.

Az ősbemutatóhoz kapcsolódóan a színház felkérte a Somogyi-könyvtár szervezte 4. Szegedi Képregényfesztivál alkotóit, hogy rajzolják meg, szerintük miként nézhetett ki az átokházi tanyavilág legendává vált híres-hírhedt réme, Pipás Pista, akiről csak a börtönben derült ki, hogy nő. A premierrel egy időben tizenöt rajzoló egy-egy alkotásából nyílik kiállítás az előadás helyszínén, a Kisszínházban.

Forrás: MTI