Jégvirágfesztivál a pécsi Zsolnay-negyedben

Február 1. és 3. között karneváli hangulatban koncertekkel, jégszobrokkal és sok csokoládéval várják a látogatókat a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben.

Karneváli hangulatban koncertekkel, jégszobrokkal és sok csokoládéval várja a látogatókat a Jégvirágfesztivál, amelyet február 1. és 3. között tartanak a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben. Somlyay Jolán, a szervező Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Zrt. programigazgatója szerdán a baranyai megyeszékhelyen, az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón azt mondta: a céljuk egy olyan év eleji rendezvény szervezése, amely a tél szépségeire, varázsára építve kimozdíthatja otthonról a családokat.

Kiemelte, hogy a fesztivál első estjén a Pirogránit koripályán Dj Bodoo szolgáltat zenét, lesz jégszoborépítés, a Cabaret Kutuzov tagjai pedig Eozin-körling interaktív jégszínházzal szórakoztatják a közönséget. Másnap Rutkai Bori és a Hébe-Hóba Banda gyerekműsorral jelentkezik, ezt családi maszkabál követi. Az idősebbeket később a Mystery Gang szórakoztatja, utána felnőtt jelmezbált tartanak. A koripályán más okból is különleges hangulatban lehet korcsolyázni, csúszkálni: Bóka Gábor és a Bóbita Bábszínház művészei élőképeket adnak elő „időutazásos-századfordulós” hangulatban, a Pécsi Vonósok a Panoráma terem ablakaiból zenélnek.

A negyedben a Várostörténeti Múzeum munkatársai régi idők téli sporteszközeiből és téli témájú fotókból álló gyűjteményt mutatnak be, s aki a Major utcai bejárat felől lép a negyedbe, láthatja Trevor Amery amerikai művész jacuzzis installációját. Somlyay Jolán szólt arról is, hogy a fesztivál ideje alatt a negyed ad otthont az első Pécsi csokoládékarneválnak, amelynek keretében kézműves magyar csokoládéműhelyek igyekeznek bemutatni a csoki sokféleségét.

A vendégek több százféle csokoládét láthatnak, vásárolhatnak, és a vasárnapi szakmai programok előadásain hasznos információhoz juthatnak a kakaóbab feldolgozásáról, a csokikészítés praktikáiról, egyebek mellett a csokoládé élettani hatásairól is. A gyermekek kipróbálhatják a csokis játékokat, készíthetnek muffinos nyakláncot, gyurmázhatnak marcipánnal, akik pedig különleges gasztronómiai élményre vágynak, megkóstolhatják csokik és borok párosítását, s részt vehetnek egy csokoládés vacsoraesten. A karnevál fő látványossága egy 65 centiméter magas Zsolnay-váza lesz, amelyet a mestercukrász és a gyár művészei közösen, csokiból készítenek el.

A csokis programok február 3. után a Széchenyi téri Művészetek és Irodalom Házában folytatódnak, ahol a világ legkedveltebb édessége egy hónapon át interaktív kiállítások, előadások, beszélgetések témája lesz.

Forrás: MTI