Romanovszkaja Ludmila kapta a Ferencsik-emlékdíjat

Romanovszkaja Ludmila, a Magyar Állami Operaház zenekarának tagja, hegedűművész kapta idén a Ferencsik Jánosról elnevezett emlékdíjat.

Az elismerést a művész kedden vette át Héja Domonkos megbízott főzeneigazgatótól.

„A 20. század egyik legnagyobb magyar karmestere pontosan tudta, hogy a dirigens bármilyen jól, ihletetten vezényel, a zenekar odaadása nélkül nem szólal meg a mű lényege. Romanovszkaja Ludmilát kiváló muzsikusnak tartom, az operairodalomban egyik legjáratosabb tagunk, akinek a tudására számítani lehet” – hangsúlyozta Héja Domonkos.

Romanovszkaja Ludmila az ukrajnai Harkovban született, ott kezdte zenei tanulmányait, majd a moszkvai Csajkovszkij Konzervatóriumban Dmitrij Ciganov professzor növendékeként diplomázott. 1982-ben települt át Magyarországra, ugyanabban az évben vették fel az operaházi együttesbe, majd a tagok alkotta Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarába. Többször játszott a Magyar Virtuózokkal, a Budapesti Fesztiválzenekarral, a Liszt Ferenc Kamarazenekarral.

A Ferencsik János Alapítvány első alkalommal 1987. január 18-án, a jeles karmester születése 80. évfordulóján adta át a legjobb művészi teljesítményért járó Ferencsik-díjat. 2004-ig az Állami Hangversenyzenekar (ma Nemzeti Filharmonikusok) és a dalszínház egy muzsikusa felváltva kapta az elismerést. Azóta kizárólag operaházi muzsikus részesülhet a díjban.

Forrás: MTI