A Magyar Kultúra Napja a Magyar Állami Operaházban – 2013. január 22.

Különleges bejelentésekkel teszi emlékezetessé a magyar kultúra napját a Magyar Állami Operaház. Az intézmény január 22-étől rendhagyó eseményekkel, újdonságokkal szolgál.

Megnyílik az OperaDigiTár, elindul a Királyi Lépcsőház-program

Az Aula+ program második elemeként az Operaház Királyi Lépcsőjének aulájában exkluzív kutatóhely kerül kialakításra, amely az intézmény emlékeit digitalizálva teszi hozzáférhetővé, és a későbbiek során akár kimenthetővé is. A folyamatosan bővülő tartalom idővel az elmúlt közel 130 év műsorát és művész-állományát hiánytalanul lefedi majd. Megtekinthetők lesznek színlapok, fotók, hang- és videódokumentumok, az alábbi keresési szempontok szerint: művész / alkotó, cím, szerep, időpont.

A lépcsőn – a nap bizonyos szakában – ismeretterjesztő vetítéseket tartanak osztályok és látogatócsoportok részére, a technika legmodernebb eszközeivel. Itt látható majd a későbbiekben az Oscar-díjra jelölt M. Tóth Géza két filmje, amely a magyar operajátszás és az Operaház történetét foglalja össze 3D-s megjelenítéssel.

E két program a Királyi Lépcsőház funkcióinak bővítéseként is értelmezhető – a patinás teret, amely eddig jórészt protokoll célokat szolgált, alkalmanként pedig gyermekelőadások színtere volt, a látogatók mostantól birtokba vehetik.

A magyar kultúra napja – a Hét Nap Program indulása

A magyar nemzet és a nemzeti opera hét fontos gyász- és emléknapján az Operaház az esti  előadást megelőzően, extra műsorszámként, vetített képes produkciókat mutat be, a zenekar témához, alkalomhoz illő kíséretével.

A magyar kultúra napján, amikor Kölcsey Ferenc versének megszületésére emlékezünk, nem veszíthetjük szem elől az operai érintettséget: a műfaj magyar reputációjáért oly sokat tévő Erkel Ferencet, az Operaház első (címzetes) főzeneigazgatóját. Az aktuális előadás előtt ezért fel is hangzik a Himnusz, az OperaDigiTárban aznap kiállítjuk Erkel kéziratát.

A Hét Nap dátumai:  január 22.: a magyar kultúra napja,

február 25.: a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja

április 16.: a holokauszt áldozatainak emléknapja

június 4.: a nemzeti összetartozás napja (Trianon-emléknap)

október 6.: az aradi vértanúk emléknapja

november 4.: az 1956-os forradalom leverésének emléknapja (nemzeti gyásznap)

november 7.: a magyar opera napja

A program tartalmának megalkotására M. Tóth Géza filmrendezőt kérte fel az Operaház. „Az általam tervezett alkotások összművészeti produkciók, amelyek lényege a mozgókép, a tér és az élő zene sajátos együttműködése” – fogalmaz a rendező.

Collegium Operorum 2013

E jeles dátum, a Himnusz keletkezésének napja köré szervezve indul Magyarország Operaházának a külhoni magyar intézeteket segítő programja is. E napon a párizsi Magyar Kulturális Intézetben vendégszerepel a Dalszínház utcai dalestek egyik produkciója, amelyben magyar programelemek is szerepelnek. Ezt követően a dalestek valamennyi szereplője ellátogat egy-egy magyar intézetbe, ahol megismétli hangversenyét (utazás és szállás a helyi Intézet gondoskodásaként). 2013 tavaszán négy vendégszereplés valósul így meg a sorozatban.

A sorozatban neves művészek – többek közt Meláth Andrea – képviselik az Operaházat, elsőként pedig Kiss B. Atilla vendégszerepel Párizsban.

Az Opera „Családbarát Munkahely”

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet pályázatot írt ki a Családbarát munkahelyek kialakításának és fejlesztésének támogatására. A cél munkahelyi családbarát programok támogatása, melyek elősegítik a munka és magánélet összeegyeztetését, a családi, magánéleti és munkahelyi kötelezettségek összehangolását.

A pályázaton a Magyar Állami Operaház egymillió forint vissza nem térítendő támogatást nyert. A kapcsolódó, hosszabb távú programok elindítását megelőzően az intézmény egy különleges újdonsággal teszi hangsúlyossá a „Családbarát” szellemiséget.

2013-tól az Operaház kötelékébe tartozó újszülött babák érkeztét lobogóval jelzi az intézmény.

A Magyar Állami Operaház tradícióinak része, hogy üzemházi bejárata és művészbejárója fölött gyászlobogó jelzi egy-egy dalszínházi munkatárs vagy művész halálhírét. Ezen túl az új élet érkezése előtt épp így, babazászlóval tiszteleg az Operaház.

Útravaló a Promobox-szal

2013 januárjától a Magyar Állami Operaház minden magyar állampolgárságú újszülötthöz Útravaló címmel CD-t juttat el, amelyen a dalszínház neves művészei a hazai operairodalom gyöngyszemeit szólaltatják meg, a dalszínház minden magyar újszülöttnek el kívánja juttatni. A Magyar Állami Operaház a jövő nemzedékének kulturális – ezen belül zenei – nevelését kiemelt feladatának tekinti.

Az Útravaló kiadványokat belföldön a PromoBox Kft. segítségével kapják meg a kórházak. A PromoBox a marketingkommunikáció egyik speciális eszközével, ajándékcsomagok segítségével juttat el termékeket az édesanyáknak országszerte, szinte valamennyi kórház szülészeti osztályára. A cég megalakulása óta legfontosabb célkitűzési közé tartozik az informálás, a családok segítése az új körülményekhez való idomulásban. Évente 85 000 családhoz eljutni óriási felelősség, ezért a „dobozba” a jó minőségű termékminták és hasznos információs anyagok mellé szellemi táplálékot is kapnak a szülők – magazinok mellett immár az Operaház zenei útravalója is a csomag része lesz.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium azzal támogatja a Magyar Operaház kezdeményezését, hogy az Útravaló CD-t határainkon túl születő magyar állampolgárságú újszülöttek részére segít eljuttatni. A KIM nyilatkozatában kiemelte: „Nagyon fontosnak tartják, hogy a Kárpát-medencében élő magyar honfitársaink megkaphassák az Operaház művészei által megszólaltatott remekművek részleteit, hiszen ezáltal is megerősítjük őket magyarságukban, reménykedve abban, hogy gyermekeiket is ebben a szellemben nevelik.” A CD-k eljuttatásában a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a Külügyminisztérium támogatását kérte, hogy a konzulátusok segítségét igénybe véve eljusson a Kárpát-medencei magyarsághoz az Operaház üzenete.

Ferencsik-díj

A Ferencsik János emlékére, 1986-ban létrehozott Ferencsik Alapítvány első alkalommal 1987 januárjában, a karmester születésének 80. évfordulóján adta át a legjobb művészi produkcióért járó Ferencsik-díjat. 2004-ig az Állami Hangversenyzenekar (a mai Nemzeti Filharmonikusok) és az Operaház Zenekarának művészei felváltva részesültek az elismerésben, az Alapítvány működésének változásával azonban mára kizárólag az Operaház hangszeres művészei vehetik át a díjat.

Idén Ljudmila Romanovszkaja hegedűművésznek adta át az elismerést Héja Domonkos mb. főzeneigazgató.

Romanovszkaja Ljudmila a mai Ukrajnában, Harkovban született. Öt és fél éves korában kezdett hegedülni a kerületi zeneiskolában, egy év múlva pedig átkerült a Harkovi Központi Speciális Zeneiskolába, ahol alap- és középfokú zenei tanulmányait végezte. A Moszkvai Csajkovszkij Konzervatóriumban Dmitrij Ciganov professzor irányítása alatt szerzett művészi diplomát. Közvetlenül ezután, 1982-ben települt át Magyarországra. Tanítani kezdett a Budafoki Zeneiskolában, a Budapesti Vonósok Kamarazenekarral részt vett a belgrádi nemzetközi versenyen, ahol II. díjat kaptak, és még ugyanebben az évben, próbajáték után felvételt nyert az Operaház zenekarába. Ugyanekkor a Budapesti Filharmóniai Társaságnak is tagja lett. 1990-ben kapott magyar állampolgárságot, azóta, immár 30 éve a Magyar Állami Operaház zenekari művésze. Az operaházi munkán kívül számtalan hazai és külföldi fellépésen, lemezfelvételen vett részt a Magyar Virtuózok Kamarazenekarral, a Budapesti Fesztiválzenekarral és a Liszt Ferenc Kamarazenekarral.

Megújul az Operaház honlapja

A magyar kultúra napjától érhető el a honlap megújult változata, amelyet immár az Erkel Színház és egyéb játszóhelyek kezelésére is felkészítenek. A megújítás legnagyobb része strukturális jellegű,  a nagyközönség számára leginkább az áttekinthetőbb és informatívabb előadás-adatlapok, illetve az Erkel-kompatibilitás tűnhet majd fel. Az ésszerűbb grafikai arányokkal és egységes megjelenéssel felvértezett honlap a főoldalról linkel az Opera saját, egyéni köntöst kapott Youtube-csatornájára is, amely hamarosan több, mint tízezer Facebook-partner megosztásaira számít majd.

Időközben zajlik az Opera komoly háttérfejlesztést igénylő munkája is, amelynek végcéljaként felsejlik egy intézményirányítással és archívummal is összehangolt új számítógépes rendszer, amely egy vadonatúj honlapot is képes kiszolgálni.

Forrás: Magyar Állami Operaház

Opera