A népzene ünnepe – MÜPA

Időpont: 2013. január 19. 19:30 – 22:00
Helyszín: Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Közreműködik: Herczku Ágnes és a tyúkok, Szeret együttes, FolkSide, Romengo, Rendhagyó Prímástalálkozó, Tárkány Művek, Söndörgő

Sondorgo_honlapImmár hat esztendeje, hogy a Liszt Ferenc Akadémián megkezdte működését a népzenei tanszék. Ennek méltó köszöntéseként indította el a Művészetek Palotája A népzene ünnepe című rendezvénysorozatot, amely a műfaj – illetve az azzal rokon világzene – legrangosabb előadóit mutatja be. Nem lesz másként ezúttal sem: garanciát jelentenek erre magyar, délszláv és roma zenei hagyományunk kiválóságai.

Erre az estre alkalmi a cappella programmal készül a Magyar Állami Népi Együttes ragyogó énekesnője, Herczku Ágnes, A Fölszállott a páva vetélkedőn fellépő énekesnők (azaz a Tyúkok) társaságában. A tanszék hallgatóiból és művészeti iskolák tanáraiból állt össze 2008-ban a Vizeli Balázs alapította Szeret együttes is, amelynek repertoárjában egyaránt jelen van a magyar, a román, a szlovák, a szerb-horvát és a cigány hagyomány. A FolkSide zenekar a 2011-es koppenhágai Világzenei Vásáron mutatkozott be először, messze felülemelkedve a dzsessz, a rock és a népzene addig belátható határán. A komáromi Lakatos Róbert vezette Rendhagyó Prímástalálkozó tagjai ugyancsak a népzene, a dzsessz és a rock meghatározó alakjaiból kerültek ki, ám páratlan az a hangoltság, amellyel népzenei feldolgozásaikat adják elő. A két világháború közötti sanzonoktól ihletett Tárkány Művek „városi népzenénk” egyik legújabb, ám már kultikussá lett együttese. Ami pedig a magyarországi délszláv és cigány zenei hagyományt illeti, annak minden magaslatát és mélységét megmutatja a ragyogó Söndörgő és Romengo.

Egyszóval, hét rendkívüli produkció várja közönségét. és „a szám kötelez”: meseszerűen fergeteges ünnepet ígér.

Rendező: Művészetek Palotája

Forrás: Művészetek Palotája