A magyar kultúra napja – Zentán tartották a délvidéki központi ünnepséget

Zentán, a művelődési házban tartották pénteken este a magyar kultúra napja központi délvidéki ünnepségét, amelyen átadták a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség (VMMSZ) által alapított életmű- és pályadíjakat.

Kultúránkban fogalmazódik meg életünk, s hűségünk magyarságunkhoz – mondta Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár ünnepi beszédében.

„Közösségünkre, kultúránkra még számos megpróbáltatás várhat, de hiszem, ha összefogunk és megtartó kultúránk kincseiből hitet, erőt és reményt merítünk, szülőföldünk ismét felvirágzik” – hangsúlyozta a politikus. Hozzátette: a magyar kultúra nemzeti összetartozásunk, közös szövetségünk záloga.

Dudás Károly Magyar Örökség-díjas író, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke kijelentette: „kultúránk az, ami zordabb és kevésbé zordabb időkben megtarthat és felemelhet bennünket, és erősen fogyatkozó és öregedő közösségünket”.

Lovas Ildikó, a Magyar Nemzeti Tanács kulturális ügyekkel megbízott tanácsosa kifejtette: túl a múlt század kilencvenes éveinek a vajdasági magyarság értelmiségét rettenetesen érintő elvándorlási hullámán, negyedmillióan maradva olyan új generációkat sikerült fölnevelniük a mostani negyven- és ötvenéveseknek, akik nemcsak pótolják az űrt, átveszik a helyet, de talán teljesítményükkel messze felülmúlják a reményeket.

Kaláka

Az ünnepségen a VMMSZ Aranyplakettjét a Kaláka együttes tagjai vehették át. Magyar Életfa-díjjal ismerték el Erdei Ernő pancsovai művelődésszervező, Hódi Sándor adai pszichológus, társadalomkutató, közíró, Tóth Rozália csókai népdalkörvezető, népdalénekes, valamint Vass Borsodi Borbála nyugalmazott topolyai irodalomtanár munkásságát.

A szövetség plakettjével jutalmazták a Csalóka zenekar tagjait (Topolya), Fodor István levéltárigazgatót (Zenta), Juhász Irén nyugalmazott tanítót, művelődés- és közösségszervezőt (Oromhegyes), Kisimre Árpád néptáncoktatót, koreográfust (Topolya) és Pál Károly művelődésszervezőt (Bácsfeketehegy).

MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Forrás: MTI