Sajtófotó-kiállítás Zalaegerszegen

Zala megyében élő fotóriporterek alkotásaiból nyílik kiállítás pénteken Zalaegerszegen, a Hevesi Sándor Színházban.

A tárlat az elmúlt év sajtófotóiból ad válogatást. A csaknem száz fotót Katona Tibor és Pezzetta Umberto, a Zalai Hírlap fotósai, Ohr Tibor, a napilap volt fotósa, Seres Péter, a zalai megyeszékhely városi honlapjának fotósa és Varga György, az MTI/MTVA Zala megyében dolgozó fotóriportere készítette.

A kiállításon tematika szerint összeállítva, nagy- és kisméretű, színes és fekete-fehér képek váltják egymást. A képek témája a közélet, a sport, a kultúra, de találhatók köztük szociofotók, kórházakban, baleseti helyszíneken rögzített felvételek, a koncerteken, fesztiválokon készült, ritka, olykor mókás pillanatokat megörökítő képek is.

Seres Péter, a kiállítás ötletgazdája az MTI kérdésére elmondta: a tárlatra a kiállítók az elmúlt év munkáiból azokat az alkotásokat választották ki, amelyek a téma érdekessége, a művészeti megközelítés vagy akár a tónusuk folytán azonnal, első látásra megragadja a nézőt. Ugyanakkor figyelmet fordítottak arra is, hogy a fontosabb közéleti eseményeken készült fotók is helyet kapjanak a tárlaton.

Hozzáfűzte, hogy az interneten valamennyi kép megjelent már, de a nyomtatott sajtóban csak töredéküket láthatta a közönség. Szólt arról is, hogy a kiállításon mutatják be a fotósok „kísérleti filmjét”. A múlt év áprilisában több ezer általános és középiskolás diák kézfogással mintegy négy kilométeres átmérőjű élőláncot alkotva ölelte körbe Zalaegerszeg belvárosát.

A fotósok a gyűrű mentén pontokat jelöltek ki, majd a megadott jelre egy irányba mozogva a rekordkísérlet összes résztvevőjét lefotózták. A több ezer képből filmet készítettek, így a helyszínek alapján, a távirányító segítségével bárki megkeresheti a filmen a gyermekét, hozzátartozóját.

A sorban a harmadik zalaegerszegi sajtófotó-kiállítást – amely február 14-éig tekinthető meg Zalaegerszegen – Bánkuti András fotóriporter, a Digitális Fotó Magazin főszerkesztője nyitja meg, köszöntőt mond Gyutai Csaba, Zalaegerszeg polgármestere és Virrasztó Zsolt, a Zalai Hírlap főszerkesztője.

Forrás: MTI