Örkény István napjai Voronyezsben

Örkény István napjai címmel irodalmi-történelmi megemlékezéseket tartanak pénteken és szombaton az oroszországi Voronyezsben.

A tavalyi Örkény-centenárium és az író don-kanyari hányattatásainak, a magyar királyi 2. honvéd hadsereg katasztrófájának 70. évfordulója egyszerre teremtett okot arra, hogy az íróról a Dontól nem messze lévő nagyvárosban megemlékezzenek.

ÖrkényÖrkény Istvánt sok ezer hasonló sorsú társával együtt munkaszolgálatosként vitték a keleti frontra, az akkori Szovjetunió területére. A Don-kanyarnál esett hadifogságba. Négy évből másfelet a Moszkva környéki Krasznogorszkban raboskodott.

Az író a Tótékban, valamint a Lágerek népe című szociográfiában és a Voronyezs című regényében is megjelenítette a 2. Magyar Hadsereg don-kanyari tragédiáját. A Tóték előszavában azt írta: a legtöbben ülve fagytak meg, „s ahogy ott ültek, márványban fagyott arccal, még most a hátamban érzem a tekintetüket”.

A voronyezsi Állami Egyetem és a Petrovszkij könyvklub ad otthont a kétnapos rendezvénynek, amelyen egyebek között a Tóték című drámából készült moszkvai előadás részleteit is láthatja a közönség. A művet a Moszkva megyei Osztrovszkij színház művészei viszik el Voronyezsbe.

Tatjana Voronkinától, Örkény munkásságának nagy tisztelőjétől, műveinek míves fordítójától származott az ötlet, hogy az emléknapokat a tavalyi sikeres moszkvai rendezvények után azon a helyen is megtartsák, amelyhez a magyar író életének és munkásságának meghatározó szakasza kötődik. Voronkina az MTI-nek elmondta: a voronyezsi egyetem nagy lelkesedéssel fogadta az elképzelést, amelyet a Moszkvai Magyar Kulturális Központ is felkarolt.

A magyar intézménynek köszönhető az is, hogy a rendezvényre Oroszországba érkezett Radnóti Zsuzsa dramaturg, Örkény István özvegye és Kozma András, a debreceni Csokonai Színház dramaturgja. Radnóti Zsuzsa életében először jár Voronyezsben és nagyon örül annak, hogy a program szerint elutaznak a Don-kanyarhoz és meglátogatják a Rudkinónál lévő magyar katonai temetőt is. Érdekes – mondta az MTI-nek úton Voronyezsbe -, hogy amikor barátainak, illetve szakmai körökben beszélt arról, hova is utazik, mindenki azt mondta, milyen szívesen elkísérné. Az emberekben titokzatos, mély emlékeket ébreszt Voronyezs és a Don-kanyar – állapította meg Örkény István özvegye.

Radnóti Zsuzsa szerint különleges jelentőséggel bír, hogy a műfordító és ötletgazda Tatjana Voronkina javaslatára nem Örkény-napoknak, hanem Örkény napjainak nevezték el a voronyezsi kétnapos rendezvényt, jelezve, hogy az író mondanivalója ma is aktuális.

Kozma András, a beregszászi magyar színház Tóték-előadásának dramaturgjaként is kötődik Örkény munkásságához, de félig magyar, félig orosz emberként személyes találkozásként éli meg a voronyezsi utat – mondta el a színész-dramaturg a voronyezsi Örkény napjai című emléknapok előtt.

Forrás: MTI

,