Rodin-kiállítással nyílt meg a párizsi Charles-de-Gaulle repülőtér múzeuma

Auguste Rodin (1840-1917) műveiből összeállított kiállítással nyílt meg a párizsi Roissy-Charles-de-Gaulle repülőtér új kiállítótere, ahol ezentúl a várakozó utasok a nagy párizsi múzeumok gyűjteményeiből láthatnak időszakos tárlatokat.

Az Európa második legnagyobb légi kikötőjének 2E terminálján 500 millió euróból kialakított, 250 négyzetméter alapterületű kiállítóteret a hatalmas gyűjteménnyel rendelkező francia múzeumok kirakatának szánják az ötletgazdák.

Egyedülálló kulturális élménnyel kívánunk szolgálni azoknak az utasoknak, akik szeretnék jobban megismerni a párizsi múzeumi kínálat gazdagságát és sokszínűségét – mondta Pascal Bourgue, a párizsi repülőterek (ADP) kereskedelmi és szolgáltatási igazgatója.

A terminálban várakozó utasok által ingyen látogatható, a reggeli első járattól az utolsó gép felszállásáig nyitva tartó kiállítótérben a nagy párizsi múzeumok által kölcsönbe adott eredeti remekműveket tekinthetnek meg az érdeklődők. A repülőtér évente két, félévig látogatható kiállítást tervez a 2E terminálon, amely az egyik legmodernebb csarnoka a Roissy repülőtérnek, nemzetközi utazóközönséggel. A terminálról a tengerentúlra, elsősorban ázsiai országokba indulnak járatok.

A nyitótárlat Rodin, les ailes de la gloire (Rodin, avagy a dicsőség szárnyai) címmel a párizsi Rodin Múzeummal együttműködésben készült. A kiállításon mintegy ötven remekmű látható a 19. századi szobrász munkáiból, megtekinthető többek között A gondolkodó, A csók vagy az Érckorszak című alkotás.

Catherine Chevillot, a Rodin Múzeum igazgatója szerint az ötlet kiváló arra, hogy a múzeumokba nem feltétlenül járó közönséget is megszólítsák és jobban megismertessék Rodint, akinek „tökéletes hely egy repülőtér”, miután a szobrász igazi kozmopolita alkotó volt.

A repülőtér napi 1500-2000 látogatóra számít a Roissy múzeumban. A legnagyobb párizsi repülőtéren évente 61 millió utas fordul meg, ami Európa második és a világ hetedik legnagyobb utasforgalmának számít.

Hasonló jellegű kiállítótér működik már az Amszterdam-Schiphol repülőtéren, de ott kizárólag a Rijksmuseum gyűjteményéből látható válogatás. A párizsi Le Bourget repülőtéren Larry Gagosian amerikai galériatulajdonos nyitott októberben egy kiállítóteret, de azt csak a magánrepülőgépek utasai látogathatják.

Forrás: MTI