Hosszú koncertet ígér Leslie Mandoki

Nem lesz füst, vetítés, digitális technika, csak a zenére koncentrál Leslie Mandoki sztárvendég barátaival február 16-i koncertjén a fővárosi Művészetek Palotájában (Müpa).

A koncertre számos német politikus, művész ellátogat, és bár a Jethro Tullból ismert, éppen máshol fellépő Ian Anderson nem tud jönni, rajta kívül mindenki elfogadta a meghívást. A Man Doki Soulmates elnevezésű formációban fellépő művészek között lesz Jack Bruce basszusgitáros (ex-Cream), Bobby Kimball énekes (Toto), Chris Thompson énekes-gitáros (Manfred Mann’s Earth Band), Nick Van Eede énekes (Cutting Crew), Chaka Khan tízszeres Grammy-díjas énekes, Greg Lake basszusgitáros-énekes (ELP) és Al Di Meola világhírű gitárművész – mondta az évtizedek óta Németországban élő Leslie Mandoki (Mándoki László) szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Leslie M.

Szintén fellép a február 16-i Müpa-koncerten Randy Brecker trombitás, Bill Evans szaxofonos, John Helliwell, a kultikus brit Supertrampből ismert szaxofonos és Peter Maffay egykori német rockidol is.

Leslie Mandoki hozzátette: nagy öröm számára, hogy szülővárosában zenélhet. Mint felidézte, szintén zenész édesapjának tett ígéretet arra, hogy nem „álmodni fogja az életét, hanem megélni az álmait”, ezért választotta az emigrációt a hetvenes években a később hollywoodi filmes karriert befutó Csupó Gáborral és Bencker Lászlóval. A zenész-producer megjegyezte: a menekülttáborban kinevették, amikor elmondta, hogy olyan világsztárokkal akar a jövőben zenélni, mint Al Di Meola vagy Ian Anderson. Álmai végül megvalósultak, ám ehhez „útvesztőn” kellett átmennie: élete során volt popsztár (a Dschingis Khan zenekarban), dobos, stúdiózenész, zenei rendező, producer.

A zenész kiemelte, hogy úgy érzi, tartozik Magyarországnak, szülővárosának. „Mindent a magyar léleknek köszönhetek” – fogalmazott Leslie Mandoki, magát pesti srácnak nevezve. Kitért arra, hogy bár az idén ünnepelte 60. születésnapját, a koncert nem erről, hanem a Man Doki Soulmates húszéves jubileumáról szól.

Káel Csaba, a Művészetek Palotája vezérigazgatója Mandokit olyan világhírű magyarként mutatta be, akit Németországban és az Egyesült Államokban többen ismernek, mint hazájában. Mint fogalmazott, régi álom valósul meg a február 16-i nagyszabású show létrejöttével. A vezérigazgató kiemelte: Németországban Mándoki Lászlót a „magyar Quincy Jonesként” szokták emlegetni, hiszen az ország egyik vezető producerének számít.

 „Hazaérkezett egy nagy kincsünk” – szögezte le Káel Csaba, hozzátéve, hogy a koncertet a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA), illetve a német ARD televízió is rögzíti.     Gazsó L. Ferenc, az MTVA vezérigazgató-helyettese bejelentette, hogy a közmédia a rendezvény médiapartnereként veszi fel a koncertet, és a felvételt többször is sugározni fogja. A közmédia-vezető meghívta a világhírű zenészt az Eurovíziós Dalfesztivál magyar előválogató show-jának, A Dalnak a döntőjére.

MTI-fotó: Soós Lajos
Forrás: MTI