A magyar kultúra napja – Programok Szegeden és Hódmezővásárhelyen

Kiállításokkal, könyvbemutatókkal, színházi és irodalmi programokkal ünneplik a magyar kultúra napját Szegeden és Hódmezővásárhelyen.

A csongrádi megyeszékhelyen a programsorozat a Somogyi Károly Könyvtárban megrendezett Anno 1913 Száz évvel ezelőtti történések című kamaratárlattal kezdődött, amely február 19-ig látható, csakúgy, mint a Magyar Kultúra Napja határon innen és túl című kiállítás.

A város művelődési házaiban Simon Miklós festőművésznek nyílik kiállítása, a Dorozsmai Színházi Esték keretében bemutatják Spiró György Prah című darabját, és látható lesz a Nap-Fény Fotóklub Kecskés 2012 tárlata is. A programokba bekapcsolódik a Szegedi Nemzeti Színház is, vasárnap két előadásban láthatja a közönség a Ránki György nevéhez köthető Pomádé király új ruhája című operát.

Január 22-én a városi díszünnepséget követően a Szeged Kultúrájáért-díjas és a Kölcsey-érmes képzőművészek munkáiból nyílik kiállítás a Szent-Györgyi Albert Agórában. Emellett a város különböző pontjain láthatják az érdeklődők Nacsa Zoltán grafikusművész tárlatát, Mesebeli Kis Hazám címmel a Kossuth Lajos Általános Iskola kézműves fiataljainak munkáit és Szívdobbanás, a kardiológia múltja és jelene címmel a Móra Ferenc Múzeum új tárlatát.

Január 24-én a Bálint Sándor Művelődési Házban Költészetünk, évszázadaink 2013 címmel irodalmi délutánra várják az érdeklődőket. Január 27-én a Reök-palotában a Várfok Galéria művészeinek csoportos tárlata nyílik meg. Végül február 10-éig láthatja a közönség a Kass Galériában Kass Eszter munkáit, Lát-kép címmel – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

Hódmezővásárhelyen is gazdag és színes kulturális program várja tíz napon át az érdeklődőket. Csütörtökön Gyöngyösi Károly festőnek nyílt kiállítása a városi könyvtárban. Január 19-én egy különleges, Ausztráliából „hazatérő” műgyűjteményt tekinthet meg a nagyközönség a Tornyai János Múzeumban. Ezen a napon a Németh László könyvtárban irodalmi esttel emlékeznek tisztelői Kárász József íróra.

Január 22-én az idén 75 éves Holler László munkáiból nyílik tárlat az Alföldi Galériában. Január 24-én, a hódmezővásárhelyi születésű Széchenyi-díjas professzor, Gyulai József Ifjan-éretten-éltessen, 80 kérdés-válasz közel nyolc évtizedről című könyvének bemutatójára kerül sor a városháza dísztermében. Szombaton a 75. születésnapját ünneplő Hézső Ferenc Munkácsy-díjas festőművész hatvanas-hetvenes évekbeli műveiből tekinthetnek meg egy válogatást az érdeklődők az Emlékpontban. A kultúra napi programsorozatot a 110 éve Hódmezővásárhelyen született Hamza D. Ákos filmrendező és képzőművész gyűjteményes kiállításának megnyitója zárja a Tornyai János Múzeumban.

Mindkét városban hagyományosan a magyar kultúra napjához kapcsolódóan elismeréseket adnak át. A Szeged Kultúrájáért-díjak és a Kölcsey-érmek átadására díszünnepséget rendeznek kedden a Szent-Györgyi Albert Agórában. Hódmezővásárhelyen pedig, a közgyűlés ünnepi ülésén adják át az alföldi város önkormányzata által alapított Bessenyei Ferenc Művészeti Díjakat. A nettó 500 ezer forintos pénzjutalommal járó elismerését Jordán Tamás színművésznek és az 5. Bocskai István Lövészdandár vásárhelyi helyőrségi zenekarának ítélte oda a város képviselő testülete a magyar nemzet művészeti életében nyújtott példamutató tevékenységükért.

Forrás: MTI