Tarr Béla díjat kap Brémában

Tarr Béla kapja idén a Brémai Filmdíjat, amelyet csütörtökön immár 15. alkalommal adnak át az észak-németországi városban.

TarrA díjat a Gut für Bremen elnevezésű alapítvány hozta létre. Az elismerést csütörtökön a brémai városházán veheti át Tarr Béla. Levetítik A torinói ló című filmjét is; a 2011-es Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon Ezüst Medvével díjazott alkotást a magyar rendező mutatja be a nézőknek – tájékoztatta a Magyar Filmunió szerdán az MTI-t.

A Brémai Filmdíjról döntő zsűri tagja volt Cristina Nord berlini filmes újságíró és tanár, Pepe Danquart Oscar-díjas filmrendező, valamint Rainer Rother filmtörténész, a berlini filmmúzeum művészeti vezetője.

„Más európai filmkészítőhöz nem hasonlíthatóan Tarr Bélának sikerült létrehoznia egy egyedülálló és öntörvényű mozgóképes univerzumot. Filmjei esztétikája és narratívája excentrikus; formai tudatossága, hosszú és lebegő snittjei, a korszellem diktátumainak elutasítása: mindezek magukkal ragadják azokat, akik megismerkednek Tarr oeuvre-jével” – szerepel a zsűri indoklásában.

Forrás: MTI