Pillangókisasszony Coburgban, magyar rendezőkkel

Csütörtökön nyilvános főpróba, szombaton premier: a coburgi városi színházban Parditka Magdolna és Szemerédy Alexandra rendezésében mutatják be Puccini népszerű operáját, a Pillangókisasszonyt.

„Nagy érdeklődéssel várja a premiert a közönség és a sajtó egyaránt. A premiereket megelőző szokásos matinén telt ház előtt mutattuk be vasárnap – Roland Kluttig főzeneigazgatóval együtt – az előadásról kialakított koncepciónkat” – mondta el az MTI-nek Parditka Magdolna.

Együtt döntötték el az előadás karmesterével, Roland Kluttiggal, hogy melyik változatot játsszák. „A Pillangókisasszony több változata ismert. A milánói – valószínűleg provokált – bukás után Puccini Brescia, Berlin és Párizs számára is átdolgozta a darabot” – részletezte Szemerédy Alexanrda.

Pinkerton például a változtatások során egyre rokonszenvesebb lett, az amerikai feleség, Kate szerepe minimálisra csökkent. „Mi az első változathoz igyekszünk dramaturgiailag a legközelebb kerülni. Sokat foglalkoztunk a librettó forrásaival is: John Luther Long írása árnyaltabban fogalmaz, mint Pierre Loti novellája vagy az operát ihlető Belasco-dráma” – jegyezte meg.

Parditka Magdolna hozzátette: a japán-amerikai téma specialitásából adódóan a közönséget különösen foglalkoztatta a díszletek és a jelmezek milyensége is – ezeket ugyancsak ők tervezték. Sok szó esett arról is, hogy a Pillangókisasszony valóban csupán egy szerelmi történet-e.

„Csocsoszán figurájának megformálásához nemcsak kivételes hangi adottság, hanem nagy drámai erő is szükséges, ezért nagyon örülünk, hogy a címszerepet a kiváló koreai szoprán, Hyunju Park énekli. A fiatal énekesnő nemcsak muzikalitásával, hanem szerepformáló készségével is meggyőzött minket a rendkívül intenzív és koncentrált próbafolyamat során” – mutatott rá Szemerédy Alexandra.

Forrás: MTI