Párban magányban – Sárközi Mátyás könyvének bemutatója Londonban

Sárközi Mátyás Londonban élő József Attila-díjas író Budapesten 2012-ben a Noran Kiadónál megjelent Párban magányban című regényét bemutatják a brit fővárosban is, a Magyar Kulturális Központban csütörtökön.

A londoni magyar intézet a Brit-Magyar Társasággal közösen mutatja be az ott élő magyaroknak Sárközi Mátyás új könyvét Babits Mihály és Tanner Ilona, művésznevén Török Sophie házasságáról – tájékoztatta kedden az MTI-t a magyar kulturális központ. A nagy érdeklődésre számot tartó könyvben részletek olvashatók Babits feljegyzéseiből, Török Sophie naplójából, de szerepelnek idézetek többek között Radnóti Miklós naplójából és Szabó Lőrinc visszaemlékezéseiből is.

Sárközi MátyásSárközi Mátyás korábban a következőket írta a könyvéről: „Engem elsősorban és kizárólagosan a férfi és nő házasságon belüli egymásra utaltsága érdekelt, továbbá annak a zivataros kornak, amelyben éltek, a rájuk kiható fordulatai. Az én történetem, amelynek végül Párban magányban lett a címe, nem szexregény, de a maga szikár, ám ütős stílusában képet próbál rajzolni arról, milyen egy leszbikus nő és egy szexuálisan félénk férfi együttélése; mely párkapcsolaton belül igénye a nőnek, hogy akár fondorlat árán is, de az ország legnagyobb költőjének a felesége legyen, a férj pedig, rettenetes betegségekkel harcolva, végül hálás a hitvesi gondoskodásért.”

Sárközi 1956 óta él Londonban, több mint negyven évig volt műsorvezető-szerkesztő a BBC magyar adásánál. Rendszeresen publikált az Új Látóhatárban és az Irodalmi Újságban. Prominent Hungarians címmel angol nyelvű magyar Ki kicsodát? jelentetett meg.

A 75 éves író a rendszerváltás óta számos könyvet publikált Magyarországon. Szintén tavaly jelent meg A szfinxtől az üres szobáig című kötete, amely 40 írást tartalmaz a művészetről – írta tájékoztatójában a londoni magyar intézet.

Forrás: MTI