Arcképek arctalanul: kiállítás a Kogart Galériában

Jagicza Patrícia festőművész első egyéni kiállításán Arctalanul címmel különböző technikákkal készített önarcképeit és olajfestményeit mutatják be csütörtöktől.

Szabó Noémi művészettörténész, a galéria vezetője az MTI-nek elmondta, hogy Jagicza Patrícia tárlata elmúlt egyéves alkotói tevékenységéről ad számot. A speciális technikákkal kísérletező alkotó japán művészi filctollal készített színes, nagyméretű, aprólékosan kidolgozott fotórealista portréin saját magát örökítette meg, minden esetben csupán a hátát mutatva.

A művész az arc eltakarásával és a „periférikus” személyiségjegyek kiemelésével alkot – például magát festi különböző saját ruhákban -, de érzékelhetők a kortárs divattal kapcsolatos megfigyelései és munkáin a női identitást is próbálja feltérképezni.

A filctollal készült alkotások mellett látható lesz a tárlaton három nagy olajfestménye, amelyeken családtagjait örökítette meg.

A nemzetközi színtéren is Jagicza Patrícia 2011-ben diplomázott a Magyar Képzőművészeti Egyetemen (MKE) és még abban az évben egyéves Kogart-ösztöndíjat nyert az MKE Friss című, hagyományosan a Kogart Házban megrendezett diplomakiállításán. Művei 2011-ben bekerültek a Bécs melletti Klosterneuburgban található Essl Múzeum gyűjteményébe.

Ausztria legnagyobb magánmúzeuma a modern osztrák és a kortárs nemzetközi képzőművészetet bemutató intézmény, hatezer műtárgyat őriz és évente pályázatot hirdet a kelet-közép-európai országok friss diplomás művészeinek.

Forrás: MTI