Golden Globe: az Argo-akció a legjobb film

Az Argo-akció című filmnek, Daniel Day-Lewisnak és Jessica Chastainnek ítélték oda a legfontosabb kategóriában a Golden Globe-díjat Los Angelesben.

Az Argo-akció – amely egy, az 1979-es teheráni túszdráma idején végrehajtott amerikai mentőakció történetét dolgozza fel – lett a legjobb drámai alkotás. A film rendezője, Ben Affleck is Golden Globe-ot kapott.

A legjobb drámai filmszínésznek járó elismerést Daniel Day-Lewis nyerte el a Lincoln elnök életéről Steven Spielberg rendezésében készült alkotás címszerepéért.

golden

(Jessica Chastain/MTI/EPA/Paul Buck)

A legjobb drámai filmszínésznőnek Jessica Chastaint, az Oszama bin Laden likvidálásáról szóló Zero Dark Thirty főszereplőjét találták az amerikai filmvilág fellegvárából tudósító külföldi újságírók.

A nyomorultakban nyújtott Jean Valjean-alakításáért Hugh Jackman kapta a legjobb színésznek járó elismerést a musical/vígjáték kategóriában. Ugyanebben a műfajban a Hollywoodban akkreditált külföldi tudósítók A nyomorultaknak ítélték oda legjobb alkotásnak járó Golden Globe-díjat.

A legjobb idegen nyelvű filmnek járó Golden Globe-díjat Michael Haneke Szerelem című alkotása nyerte. Az osztrák honfitársa által megnyert idegen nyelvű film kategóriáját – Sylvester Stallone társaságában – Arnold Schwarzenegger konferálta fel.

A legjobb eredeti forgatókönyvért Golden Globe-díjat kapott Quentin Tarantino, a Django elszabadul című western írója, rendezője.

A legjobb női főszereplőnek járó Golden Globe-díjjal tüntették ki vígjátékban/ musicalben nyútjtott alakításért a Napos oldal című film női főszereplőjét, Jennifer Lawrence-t, de a nyertesek között van Anne Hathaway, Maggie Smith, Kevin Costner és Adele is.

Anne Hathaway A nyomorultak című musical révén kapta meg a legjobb női mellékszereplő díját a vígjátékok/musicelek műfajában.

Adele a várakozásoknak megfelelően a Skyfall című Bond-betétdalért vehetett át a díjat Paul Epworth-szel együtt.

Maggie Smith a Downton Abbey című minisorozatok mezőnyében kapott a legjobb női mellékszereplőnek járó díjat, Kevin Costner ugyanebben a kategóriában a férfi főszereplőnek járó Golden Globe-ot vehette át.

A legjobb filmzenéért Mychael Dannát jutalmazták a Pi életéért.

A Homeland című széria kapta a legjobb drámai tévésorozatnak járó Golden Globe-díjat, a legjobb televíziós férfi főszereplő – szintén a drámák mezőnyében – pedig a sorozat sztárja, Damian Lewis lett.

Christoph Waltz vehette át az első díjat az idei Golde Globe-gálán, az osztrák színész a Django elszabadul című westernben nyújtott alakításáért részesült a legjobb férfi főszereplőnek járó elismerésben a Los Angelesben megrendezett ceremónián.

A Sarah Palin alelnökjelöltségét boncolgató Versenyben az elnökségért című filmet a televíziós produkciók kategóriájában jutalmazták, az alkotás főszereplője, Julianne Moore a legjobb televíziós színésznőnek járó díjjal gazdagodott.

Forrás: MTI