Meghalt George Gruntz

Rossz egészségi állapota ellenére még az utóbbi időben is rendszeresen komponált.

Elhunyt 80 éves korában George Gruntz, ismert svájci dzsesszzenész, az alpesi ország tán legnagyobb hatású képviselője a műfajban. Gruntz még csütörtökön halt meg, halálhírét azonban csak szombaton közölték a nagy nyilvánossággal.

A zenész augusztusban még fellépett a montreux-i dzsesszfesztiválon – amelynek alapítója szintén a napokban halt meg -, fia közlése szerint azonban nem volt jól, végül hosszan tartó, súlyos betegségben hunyt el.

Törékeny egészségi állapota ellenére még az utóbbi időben is rendszeresen komponált, hat „szuper szerzeményt” hagyott hátra – mondta el fia, Felix Gruntz. Ezeket New Yorkban fel is vették. George Gruntz utolsó lemeze a tervek szerint tavasszal jelenik meg.

A bázeli zenész jelentősen hozzájárult a dzsessztörténelem utóbbi fél évszázadához, 1972-ben alapított Concert Jazz Band nevű együttesével az egész világot bejárta. Már fiatalon kísérletezett más műfajokkal is, többek közt a folkkal. Írt dzsesszoperákat, a World Jazz Opera, a Cosmopolitan Greetings, illetve a Magic of a Flute című darabjait sikerrel játszották a gstaadi Menuhin Fesztiváltól egészen a Broadwayig.

Gruntz 1970 és 1986 között a Schauspielhaus Zürich – a német nyelvterület egyik legnevesebb színháza – zenei vezetője volt, és irányította a JazzFest Berlint is. Tíz évvel ezelőtt Als weisser Neger geboren (Fehér négernek születtem) címmel jelent meg önéletrajzi kötete.

Forrás: MTI