Döglött aknák az Újszínházban

Ismét Csurka-darabot próbál az Újszínház társulata: februárban kerül színre a Döglött aknák című komédia. A műfaji meghatározáson sokat pontosít, ha tudjuk, hogy az eredeti alapművet – a Moór és Paál című kisregényt – egyik kritikusa „irodalomtörténeti kalandregényként” aposztrofálta.

Maga a színmű is „kalanddráma”, nemcsak a tartalmát, hanem a sorsát illetően: annak idején Major Tamásnak a legmagasabb szintű pártkapcsolatait kellett igénybe vennie, hogy a mű előadható legyen.

Egy Csurka-előadás persze ma is politikai göröngy…

A történet az „átkosban” játszódik, s már az is poén, hogy a darab hősei nem egy átlagkórház átlagkórtermében, hanem a kiemelt káderkórház idegosztályán találkoznak.

Máris elgondolkodhat az ifjúság azon, hogy mi is az a „káderkórház”, hisz ilyen ma már nincs – azaz van, csak azt már nem így nevezik.

És maga a színpadi bonyodalom csak eztán jön – eldugott pisztollyal, a politikai bal- és jobboldal összecsapásával, amelyet csak a közös italozás tud feloldani, hangoztatta a rendező az olvasópróbán…

A Döglött aknákat az Újszínház társulati tagja, Koncz Gábor rendezi, s egyben ő játssza az egyik főszerepet, Moór Jenőt is, tudnivaló, hogy nem először.

Partnere, Paál Károly szerepében, Dózsa László lesz, ő ezzel a szereppel debütál az Újszínházban.

Bemutató: 2013. február 8.

Csurka István
DÖGLÖTT AKNÁK
komédia két részben

Paál és Moór idegösszeomlással kerül kórházba, s egy kórterembe zárja össze őket a véletlen. Mindketten ─ mint állítják ─ a politikai helyzet áldozatai. Paál a személyi kultusz éveinek rettegett vidéki kiskirálya, aki félreállítását soha nem tudja megemészteni. Moór pedig a reakciós volt úri osztály megtestesítője. A két ellenfél ádáz gyűlölettel kémleli egymást. Turkálnak egymás múltjában, s nem kevésbé egymás szekrényében.

Jelenet

Szereplők:
Moór Jenő – Koncz Gábor
Paál Károly – Dózsa László
Béla, Moór fia – Vass György
Zsóka – Gregor Bernadett
Paálné – Fazekas Zsuzsa
Ápolónő – Bátyai Éva
Orvos – Maros Gábor
Ápoló – Gyürki István
Ápoló – Beszterczey Attila

Rendező: KONCZ GÁBOR

Forrás:

Új Színház