Berlinale – Az üldözött iráni rendező, Dzsafár Panahi filmje is versenyez

Az ultrakonzervatív teheráni rezsim által üldözött és szabadságvesztéssel sújtott Dzsafár Panahi filmjét is beválogatták az idei Berlini Nemzetközi Filmfesztivál, a Berlinale versenyprogramjába a szervezők, ezzel pénteken tovább bővült a mustrán szereplő filmek listája.

Panahi a Parde (Zárt függöny) című alkotása révén lesz versenyben a legjobb filmnek járó Arany Medvéért a február 7. és 17. közötti seregszemlén. Az iráni filmes korábban már diadalmaskodott a Berlinalén: 2006-ban a Pályán kívül című művével elnyerte a zsűri nagydíját, egy Ezüst Medvét.

A Berlinale nem adott részletesebb tájékoztatást Panahi filmjével kapcsolatban. A rendezőt hazájában hatévi szabadságvesztésre ítélték 2010-ben, ezt a büntetését azonban még nem kellett megkezdenie. Panahit a bíróság 20 évre eltiltotta hivatásának gyakorlásától és nem hagyhatja el Iránt. A rendező a Parde című munkáját nem egyedül, hanem honfitársával, Kambozia Partovival jegyzi. A szervezők annyit mondtak el, hogy a filmet a szabályoknak megfelelően nyújtották be, és Dieter Kosslick, a fesztivál igazgatója választotta ki.

Arra nem számítanak, hogy a művész el tud utazni Berlinbe, így volt ez akkor is, amikor két éve meghívták a fesztivál játékfilmes zsűrijébe. Teherán azt is meggátolta tavaly, hogy Panahi átvegye a Szaharov-díjat.

A szervezők által már korábban bejelentett filmek mellé csatlakozik a Gold című, kivándorlókról szóló német eposz Thomas Arslan rendezésében. A film főszereplője a Berlinale egyik „kedvence”, Nina Hoss. Versenybe száll az Arany Medvéért Steven Soderbergh amerikai rendező Side Effects című filmje Jude Law, Rooney Mara és Catherine Zeta-Jones főszereplésével, valamint Fredrik Bond rendezése, a The Necessary Death of Charlie Countryman, amelyben Shia LeBeouf, Evan Rachel Wood és a németek szintén nagy kedvence, Til Schweiger látható.

Versenyben lesz a Camille Claudel 1915 című francia film is, amely ráadásul világpremierjét ünnepli majd a Berlinalén. Az alkotást Bruno Dumont rendezte, főszereplője Juliette Binoche. Szintén Franciaországból érkezik és szintén világpremier lesz az Elle s’en va (A magam útján) című film. Rendezője Emmanuelle Bercot, főszereplői között van Catherine Deneuve. Bosnyák-francia-szlovén koprodukcióban és a Senki földje című filmje révén Oscar-díjas Danis Tanovic rendezésében készült az Epizoda u zivotu beraca zeljeza (Epizód egy vasgyűjtő életéből) című dráma. Német-francia-belga koprodukció a La Religieuse (Az apáca) című film Guillaume Nicloux-tól. A film sokat ígérő: két főszereplője ugyanis Isabelle Huppert és Martina Gedeck.

Arany Medvét nyerhet a Layla Fourie című dél-afrikai dráma is, amely egy gyerekét egyedül nevelő anyáról szól. Főszereplői között van Rayna Campbell és August Diehl, a filmet Pia Marais rendezte.

Már korábban bejelentették, hogy a versenyprogramban szerepel Gus Van Sant legújabb filmje, a Promised Land Matt Damon és Frances McDormand főszereplésével, valamint az osztrák Ulrich Seidl trilógiájának befejező része, a Paradies: Hoffnung. A Paradies: Liebe című résznek Cannes-ban, a Paradies: Glaube címűnek Velencében volt a premierje.

Meghívtak egy román filmet, Dalin Peter Netzer rendező Child’s Pose című alkotását, valamint egy dél-koreai produkciót, Hong Szang Szutól a Nobody’s Daughter Haewon című filmet. Az eddig nyilvánosságra hozott versenyfilmek listáján szerepel Sebastián Lelio chilei rendező Gloria című munkája is.

Versenyen kívül mutatkozik be Chris Sanders és Kirk De Miccos háromdimenziós animációs filmje, a The Croods, amelyben többek közt Nicolas Cage, Emma Stone és Ryan Reynolds hangján szólalnak meg a karakterek.

Forrás: MTI

,