Beavató színház Miskolcon: Kurázsi mama és gyermekei

A Színház és Tudás (SziTu) projekt részeként Rácz Attila dramaturg rendezésében január 15-től látható Brecht Kurázsi mama és gyermekei című színművének beavató színházi előadása a Miskolci Nemzeti Színházban.

SzitTuA Színház és Tudás (SziTu) projekt legfőbb célja, hogy a Miskolci Nemzeti Színház a város oktatási intézményein keresztül hosszú távon kapcsolódjon be Miskolc szellemi életébe, és hogy a generációk közti párbeszédet előmozdítva nyitott társadalmi diskurzusokban meghatározó szerepet vállaljon.

A Miskolci Színház kiemelten fontosnak tartja, hogy egy átgondolt színházi nevelési program keretében az előadásainkon túl is megmutassa a színházi alkotás hétköznapi oldalát, azokat a munkafolyamatokat, amelyek a közönség soraiból nem feltétlenül láthatóak.

A SziTu projekt a projekt szakmai vezetője, és egyben a Kurázsi mama és gyermekei rendezője, Rácz Attila számára a „beavató színház” egy nyitott előadásformát jelöl, amelyben a játszók a rendezővel közösen, két irányba haladva, egyfelől feltárják a drámai szöveg különböző jelentésrétegeit a közönségnek, és ismertetik az adott mű keletkezéstörténetét, másfelől pedig a konkrét drámai helyzetek kapcsán felmutatják a színházi alkotófolyamatok alapvető művészi problémáit. A rendező célja szerint a beavató színház egy olyan esemény kíván lenni, aminek befogadói tapasztalata nemcsak esztétikai, hanem pedagógiai természetű is.

Brecht életműve a középiskolai törzsanyag része, és mint ilyen mérföldkő a XX. századi irodalom és színházművészet történetében. A Kurázsi mama gyermekei a fasizmus elől menekülő szerző háborús darabja, ami a kontinens legnagyobb vallási konfliktusában egy megélhetésért küzdő anya és kalmárasszony drámai élethelyzeteit jeleníti meg. A XVII. század és azon belül a harmincéves háború interpretációs lehetőségeinek brechti felvázolása még ma is forradalmian új intellektuális kísérletnek tűnik, és ezért a fiatal generációk útkeresésének, színházművészettel való ismerkedésének fontos próbatételévé válhat.

www.szituvan.hu

KURÁZSI MAMA ÉS GYERMEKEI
Fordította: Nemes Nagy Ágnes
beavató színház

Fierling Anna: Seres Ildikó
Eilif: Simon Zoltán
Stüsszi: Fritz Attila
Kattrin: Lovas Rozi
Yvette Pottier: Szirbik Bernadett
Pap: Fandl Ferenc
Szakács: Szatmári György
Őrmester: Lukács Gábor
Katona: Kokics Péter
Zenész: Kertész Ádám

Bemutató: 2013. január 15. kedd, 15.00, Játékszín

További előadások:
Január 16. szerda, 15:00, Játékszín
Január 17. csütörtök, 15:00, Játékszín
Február 20. szerda, 15:00, Játékszín
Február 21. csütörtök, 15:00, Játékszín
Február 22. péntek 15:00, Nagyszínpad

Forrás: Miskolci Nemzeti Színház