Világkörüli útra indul a Lascaux III. kiállítás

Az „őstörténet Sixtus-kápolnájának” tartott, 17 ezer éves barlang falfestményeire Bordeux-ban 102 ezer látogató volt kíváncsi, a sikerkiállítás most 2015 végéig tartó turnéra indul.

Nagy sikerrel zárult a napokban Bordeaux-ban a Lascaux III. kiállítás, amely a dél-franciaországi Dordogne megyében található híres őskori barlangnak a nagyközönség számára eddig ismeretlen falfestményeit mutatja be. A kiállítás most „világkörüli útra” indul, első állomása Észak-Amerika lesz.

Három hónap alatt a Lascaux III.-nak Bordeaux-ban 102 ezer látogatója volt, 40 százalékkal több a vártnál.

  aad5de1c_34b3_4b82_a5ea_e031b2a9bf2a_1.jpg.ashx

(Fotó: EPA/Caroline Blumberg)

A 14 konténert megtöltő kiállítási anyag rövidesen útnak indul a chicagói Field Múzeumba, ahol március 19-től szeptemberig lesz látható, majd Houston, Montreal és Denver következik. Előrehaladott tárgyalások folynak San Franciscóval is mondta el a kiállítás igazgatója, Olivier Retout. A turné várhatóan 2015 végén fejeződik be.

Nem kizárt, hogy a kiállítás idővel visszatér Franciaországba, ahol a felújítás befejezése után a párizsi Chaillot-palotában lévő Embertani Múzeumban helyezik el, de előbb várhatóan Ázsiában és Óceániában mutatják be, ahol több jelentkező város is van már.

Az igazgató szerint a Lascaux III. kiállítás ötletével és a barlang „világkörüli utaztatásával” annak a közönségnek akartak a kedvére járni, amely nem tud Dordogne-ba ellátogatni.

Az „őstörténet Sixtus-kápolnájának” tartott, 17 ezer éves barlangot 1940-ben fedezték fel, és 1960 óta zárva van a nagyközönség előtt. Évente 250 ezren látogatják azonban az eredeti közelében felépített Lascaux II.-t, ahol a barlang egyes részeinek pontos másolata látható.

Forrás: MTI