Miskolci SZEM – Színművészeti Egyetemek Miskolcon – 2013. február 5 – 10.

Németország, Lengyelország, Svájc, Bosznia-Hercegovina, Románia, Magyarország. Hat szempont, hat látószög. Színművészeti egyetemek és főiskolák diákjai találkoznak Miskolcon, hogy szemügyre vegyék egymás munkáit, szemléltessék iskolájuk módszerét és szembenézzenek a város közönségével.

Szem

Öt napos fesztivál, szakmai fórum és szemle, a Miskolci Nemzeti Színház és a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem közös szervezésében.

A színház kétezer-ötszáz éve folyton megújuló, élő hatásának titka, hogy ötvözni tudja a hagyományt és a progressziót.

A jövő színháza mindig a mai „új formákra”, vagyis a formabontásra épül. Szeretnénk, ha e folyamatnak nemcsak a Miskolci Nemzeti Színház, hanem az ország más régióiból idelátogató nézők is tanúi lehetnének, ezért idén február 5-10. között nemzetközi fesztivált szervezünk az európai színházi egyetemek és akadémiák diákjainak részvételével. A SZEM, vagyis a „Színházi Egyetemek Miskolcon” fesztivál programjában olyan vizsgaelőadások, egyetemi műhelymunkák, látványtervek és vizsgafilmek szerepelnek, amelyeket a hallgatók az egyetemi művészeti oktatás részeként készítettek. A SZEM célja „betekinteni” azokba az európai törekvésekbe és trendekbe, amelyek a holnap színházát jellemzik, hiszen a Miskolcon vendégül látott több mint nyolcvan egyetemi hallgató közül fognak kikerülni a következő évtizedek jeles művészei, alkotói is.

A SZEM-nek minden évben lesz egy kiemelt, dédelgetett témája is. Az első fesztiválon ez az emberi test kifejező erejére, a mozgásra, a gesztusokra építő, ún. fizikai színház lesz.

Reméljük, hogy Miskolc – és az ország – nyitott, az újra mindig fogékony közönsége ezt a fesztivált is sajátjának fogja érezni.

Szem2

(Látogatás)

A fesztiválon látható lesz a müncheni és a krakkói akadémia 2012-es koprodukciója, a Látogatás, amely az elmúlt évben meghívást kapott a szentpétervári Baltic House Fesztiválra is. A lengyelországi Aleksander Zelwerowicz Nemzeti Színművészeti Akadémia Júliának meg kell halnia című előadásában Júlia szemszögéből mutatja meg Shakespeare szerelmeseinek történetét, az Európában egyedi fizikai- és mozgásszínházi képzést nyújtó svájci színházi iskola pedig az Én vagyok te… című fizikai színházi produkcióval érkezik Miskolcra. A Tadeusz Słobodzianek a Katona József Színházban nagy sikerrel játszott darabját, A mi osztályunkat a bukaresti Színház-és Filmművészeti egyetem hozza el a fesztivál nézőinek, a szarajevói akadémia pedig George Orwell világhírű regénye nyomán készített 1984 című adaptációval mutatkozik be. A külföldi vendégek mellett természetesen a magyar színművészeti élet is megjelenik ezen az egyedülálló miskolci szemlén: Alföldi Róbert rendezése, A tavasz ébredése, Horváth Csaba rendezése, a Toldi, és a a fesztivál nyitóelőadásaként Novák Eszter és Selmeczi György V. éves osztályának Bíít című zenés előadása lesz látható.

Az eredeti nyelven bemutatott előadások magyar és angol nyelvű feliratozással kerülnek színre.

Szem1

(Én vagyok te…)

A hat európai város hallgatói egymás munkájának megtekintésével, és a találkozó szakmai workshopjain való részvétellel a fesztivál öt napja alatt megteremthetik egy közös gondolkodás, egy közös munka alapjait, és új megoldásokra találhatnak.

A fesztivál saját honlapján az érdeklődők minden fontos információt megtalálnak az előadásokról, egyetemekről, és hamarosan a kísérőrendezvényekről is: www.szemnsz.hu.

A miskolci SZEM résztvevői és előadásaik:

August Everding Bajor Színházakadémia (München, Németország) és Ludwik Solski Állami Színművészeti Akadémia (Krakkó, Lengyelország)
Látogatás (Heimsuchung/Nawiedzenie) – Bruno Schulz elbeszélései alapján

Aleksander Zelwerowicz Nemzeti Színművészeti Akadémia (Varsó, Lengyelország)
Júliának meg kell halnia (Julia musi umrzeć) – William Shakespeare: Rómeó és Júlia c. drámája nyomán

Dimitri Színházi Iskola (Verscio, Svájc)
Én vagyok te… (Yo Soy Ustedes) – Fizikai színház

„I. L. Caragiale” Színház- és Filmművészeti Egyetem (Bukarest, Románia)
Tadeusz Słobodzianek: A mi osztályunk (Clasa noastră)

Előadóművészeti Akadémia (Szarajevó, Bosznia-Hercegovina)
1984 – George Orwell regénye nyomán

Színház- és Filmművészeti Egyetem, Budapest
Zenés színész osztály V. év
Bíít

Színház- és Filmművészeti Egyetem, Budapest
Bábszínész osztály V. év
Frank Wedekind: A tavasz ébredése

Színház- és Filmművészeti Egyetem, Budapest
Fizikai színházi koreográfus-rendező osztály IV. év
Arany János: Toldi

Forrás: Miskolci Nemzeti Színház