Hangoló koncert a Budapest Music Centerben

A New York-i Bard College Zenei Konzervatóriumának kamarazenekara lesz a márciusban megnyíló Budapest Music Center (BMC) hangversenytermi „hangoló” koncertjeinek következő szereplője.

A vasárnap esti koncerten Mozart Esz-dúr zongoraötöse, Schubert B-dúr vonóstriója, Dohnányi C-dúr szextettje, valamint egy ősbemutató hangzik el – közölte a BMC az MTI-vel. A világpremier zeneszerzője a Szöulban született, de 1998 óta az Egyesült Államokban tanuló Sunbin Kim, aki a Bard College ösztöndíjasa, Két tükör című alkotását adja elő a kamaraegyüttes.

A konzervatórium zenekara rendszeresen turnézik világszerte, de először lép fel Közép-Európában a tanárokból, végzett és még aktív hallgatókból álló kamaraegyüttes, amely a budapesti bemutatkozás után Pozsonyba utazik.

Több magyar vendégtanár tartott már kurzust a konzervatóriumban, a Várjon Dénes-Simon Izabella zongorista házaspár, valamint Bársony Péter brácsaművész, aki most a kamarazenekarral dolgozik.

A zenekar tagjai: Alex Meyer (oboa), Kántor Adrienn (fuvola), Renata Rakova és Sallai Noémi (klarinét), Nagy Dávid (fagott), Farkas Ferenc (kürt), Mikó Szilvia (zongora), Sabrina Tabby (hegedű) Rastislav Huba és Robert Martin (cselló) – utóbbi a konzervatórium igazgatója.

A Bard College a 21. század számára nevel muzsikusokat, akik nemcsak a zenei pályán képesek boldogulni. Nagy Dávid Ádám fagottista például az intézmény sajátos követelményeinek megfelelően nemcsak hangszerét tanulta a képzés során, hanem japán nyelvet és irodalmat is.

Az intézményben a hangszeres képzés mellett egy másik – például bölcsész vagy közgazdász – szakot is el kell végezniük a hallgatóknak. Mikó Szilvia még saját tanulmányait folytatja a Bardon, de a konzervatóriumban már tanít.

A csaknem százéves egyetem magyar kapcsolatai 1957-re nyúlnak vissza, amikor több mint háromszáz menekült magyar fiatal számára adott ellátást és lehetőséget a nyelvtanulásra. Közöttük volt a rendszerváltás után hazatelepült orvos-kutató és író, Bitó László; az ő kapcsolatai révén kerültek a Bard College konzervatóriumának pályázatai Magyarországra.

2012 novemberében tartottak Budapesten újabb meghallgatásokat a következő tanévre, eredmény márciusra várható.

A konzervatórium  tanári kara világhírű zenészekből áll. Tagjai például a Guarneri, Emerson, Sanghai és Orion vonósnégyes, a Beaux Arts Trió, a Windscape, a New York Fúvósötös muzsikusai. Olyan világhírű művészek is megtalálhatók a tanárok között, mint Peter Serkin, Ida Kavafian, Richard Goode, Jeffrey Kahane, Tara Helen O’Connor, David Krakauer, Julie Landsman, Jeffrey Lang és Dawn Upshaw.

Forrás: MTI